Studenţii sunt nemulţumiţi de bugetul educaţiei, taxe şi burse şi ameninţă cu proteste

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susţine că se pregăteşte să organizeze acţiuni de protest în următoarele săptămâni, dacă nu sunt soluţionate problemele legate de bugetul educaţiei, taxele de cămin şi burse.
Economica.net - sâm, 28 sept. 2013, 10:30

„Vom începe cu acţiuni în campusurile universitare şi în facultăţi, prin care să subliniem, din nou, care sunt revendicările noastre, iar apoi vom trece la acţiuni de stradă, inclusiv mitinguri, iar apoi este posibilă şi o grevă”, a declarat, pentru MEDIFAX, preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

ANOSR se declară „profund nemulțumită de faptul că ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, nu și-a asumat rezolvarea problemelor semnalate de studenți în cadrul întâlnirii oficiale de ieri (vineri – n.r.)”, potrivit unui comunicat remis sâmbătă agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit ANOSR, principalul punct de pe ordinea de zi a discuțiilor dintre ministrul delegat și ANOSR a fost finanțarea educației. „Studenții au cerut 6% din PIB pentru educație, direcționați inclusiv către evitarea de noi creșteri de taxe, creșterea calității învățământului universitar și asigurarea faptului că tinerii pot urma o facultate chiar dacă provin din familii cu venituri mici. Ministrul a evitat să ofere răspunsuri ferme cu privire la solicitările studenților și a pasat responsabilitatea deciziei finale în curtea Ministerului Finanțelor Publice”, se arată în comunicat.

Studenţii mai spun că, în ceea ce privește nemulțumirile studenților legate de creșterea taxelor de cămin, ministrul a declarat că în urma discuțiilor purtate între Ministerul Educației și ANOSR la finele anului trecut a fost crescută investiția în subvenția cămine-cantine pentru 2013 cu 6%, însă această creștere nu a soluționat problema lipsei de indexare a subvenției cu valoarea inflației de mai bine de şase ani, lucru care a dus la creșterile de taxe la care asistăm în prezent, obligând studenții să acopere din buzunar creșterile costurilor de consum.

„Cât despre creșterea fondurilor pentru burse astfel încât bursele sociale să acopere cheltuielile minime de cazare și masă, așa cum prevede Legea educației naționale, nu au existat promisiuni clare că aceste creșteri vor avea loc anul următor, în ciuda faptului că ministrul delegat a promis creșteri în acest sens de la începutul anului prezent. Studiul ANOSR ‘Responsabilitate pentru Educație!’ arată că valoarea medie a bursei sociale este de 214 lei, în condițiile în care acestea ar trebui să fie de 566 de lei, conform estimărilor Consiliului Naţional al Finanţăii din Învăţământul Superior (CNFIS)”, susţine ANOSR.

ANOSR anunţă că va solicita, în perioada următoare, întâlniri și cu premierul Victor Ponta, dar și cu ministrul Finanțelor Publice și ministrul delegat pentru buget, în vederea susținerii alocării a 6% din PIB pentru educație și a soluționării problemelor majore cu care se confruntă învăţământul.

„Ne-am prezentat la întâlnirea cu Ministerul Educației încrezători că vom afla că Guvernul se pregătește să scoată educația din criza în care se află, însă nu am primit nicio garanție că va fi o creștere semnificativă a bugetului pentru 2014. Ni s-a spus că decizia o ia Ministerul de Finanțe și că Ministerul Educației va încerca să obțină o parte din revendicări. Problema este că încercări au fost multe și anii trecuți, însă din 2008 până în prezent finanțarea pentru educație scade aproape continuu, iar miniștrii educației și guvernele din care fac parte evită să-și asume responsabilitatea pentru investiția în pregătirea tinerei generații. Considerăm că am tolerat destul aceste eschivări în ultimii ani și nu ne mai putem baza pe ”încercări”, vrem asumări clare care să ne dea certitudinea că viitorul educației reprezintă într-adevăr o prioritate pentru Guvern. În lipsa acestor certitudini, studenții sunt pregătiți să organizeze acțiuni care să atragă atenția guvernanților asupra nemulțumirilor față de modul în care este tratată educația, inclusiv proteste generale”, a mai spus președintele ANOSR.

Ministrul delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, a declarat, vineri, că vor mai fi întâlniri cu reprezentanţii studenţilor, pentru „anumite clarificări”.

Referitor la taxele pentru cămin, Costoiu spune că, în perioada următoare, va fi luată o decizie, în urma consultărilor cu toate federaţiile de studenţi. „Discuţia despre subvenţie a fost dacă finanţăm mai mulţi studenţi sau dăm o sumă mai mare unui număr mai mic de studenţi. Rectorii au preferat să fie mai mulţi beneficiari, o parte dintre studenţi au vrut un cuantum mai mare (al subvenţiei – n.r.). În perioada următoare, o să luăm o decizie, în consultare cu toate federaţiile studenţeşti”, a spus ministrul.

Mihnea Costoiu a făcut precizări şi despre burse: „Studenţii au zis să sprijinim excelenţa, împreună cu rectorii, iar alte uniuni studenţeşti au zis că vrem să sprijinim categoria de burse sociale şi atunci am vrea să discutăm, în perioada următoare, şi să luăm o decizie foarte rapidă ca pentru anul bugetar 2014 să avem o politică de sprijinire, după părerea mea, a copiilor cu probleme speciale deosebite, dar în acelaşi timp să nu neglijăm olimpicii”.

Pe de altă parte, Costoiu admite, la rândul său, că sistemul de învăţământ are nevoie de mai mulţi bani. „Nu-mi permit să neg acest lucru nici ca ministru, şi nici în calitate de om care vine din şcoală. Avem nevoie de mai mulţi bani. O finanţare mai bună duce la creşterea calităţii”, a spus ministrul delegat pebtru învăţământ superior.

Te-ar mai putea interesa și
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Încălzirea Bucureștiului este “într-o situație critică” – Claudiu Crețu, Termoenergetica
Directorul companiei Termoenergetica, Claudiu Crețu, spune că sistemul de termoficare din București este într-o situație critică și că Primăria Capitalei încă are probleme cu banii....
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Apel al SUA şi UE pentru aderarea la proiectul de acord privind reducerea emisiilor de metan
Uniunea Europeană şi Statele Unite au lansat un apel sâmbătă altor state să adere la proiectul lor de acord privind ...
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Sorin Ion, Ministerul Educaţiei: Peste 1.000 de copii – confirmaţi pozitiv în prima săptămână de şcoală
Peste 1.000 de copii au fost confirmaţi pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de şcoală, a declarat, sâmbătă, ...
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: Nu e pâră, e normal
Arafat îndeamnă clienţii să anunţe autorităţile, dacă oamenii nu sunt verificaţi în restaurante, la petreceri: ...
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a afirmat că un participant la o petrecere dintr-un restaurant poate anunţa autorităţile, ...