Studiu: 1 din 10 șoferi români recunoaște că a băut alcool înainte de a conduce

Un studiu Cult Market Research arată că 1 din 10 şoferi a recunoscut că a condus după ce a consumat băuturi alcoolice înainte de a şofa.
Ion Dobreanu - vin, 23 dec. 2022, 13:55
Studiu: 1 din 10 șoferi români recunoaște că a băut alcool înainte de a conduce

„3 din 10 respondenţi au spus că au luat această decizie fiindcă aveau de parcurs o distanţă mică, iar 26% simţeau că nu le-a fost afectată capacitatea de a conduce. În acelaşi timp, un sfert dintre respondenţi (cu 15% mai mulţi decât în 2018) au spus că era o situaţie de urgenţă. De asemenea, 11% (în creştere cu 7% faţă de 2018) nu se aşteptau să fie opriţi şi verificaţi de poliţie, deşi 43% dintre şoferi au declarat că au fost testaţi cel puţin o dată cu etilotestul în ultimii trei ani”, arată cercetarea realizată de Cult Market Research în parteneriat cu Ursus Breweries, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Rutieră şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

În context, 70% dintre şoferi consideră că cea mai gravă abatere care influenţează negativ siguranţa rutieră este consumul de băuturi alcoolice la volan.

„În România, ponderea deceselor în accidentele rutiere este la un nivel aproape dublu faţă de media Uniunii Europene, iar acest rezultat este influenţat şi de comportamentul în trafic. În contextul în care sărbătorile oferă şi un prilej pentru a consuma alcool, dar şi pentru a călători, şoferii sunt îndrumaţi să adopte un comportament responsabil şi să nu se urce la volan decât dacă nivelul alcoolului în sânge este zero”, precizează studiul.

Ursus Breweries, în parteneriat cu Poliţia Rutieră Română şi Institutul de Medicină Legală, a dezvoltat, din anul 2011, aplicaţia Zero la Mie, creată pentru a contribui la estimarea momentului în care nivelul alcoolului din sânge revine la zero. Ea este disponibilă în App Store şi Play Store şi a fost deja descărcată de peste 50.000 de utilizatori.

„În special în perioada sărbătorilor, când atmosfera de festivitate şi presiunea socială pot împinge şoferul să cedeze şi să consume o cantitate, chiar şi mică, de alcool, consecinţele pot fi grave. De aceea încercăm să creştem constant nivelul de conştientizare şi să promovăm un consum responsabil de alcool. Totodată, ca parte a strategiei de dezvoltare durabilă a Ursus Breweries, ne propunem să creştem portofoliul nostru de produse fără alcool, pentru a oferi consumatorilor cât mai multe opţiuni pentru diverse ocazii”, a declarat Robert Uzună, vicepreşedinte Corporate Affairs Ursus Breweries.

Chestionarul utilizat în studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2022” este o variantă modificată şi completată a chestionarului SARTRE (Social Attitudes to Road Traffic Risk in Europe), aplicat până în prezent în mai multe state europene. Studiul a fost reluat, pe baza unui chestionar actualizat, în anii 2014, 2018 şi 2022.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...