Studiu: Cum vor fi magazinele alimentare ale viitorului apropiat. Hypermarketurile o iau pe calea magazinelor tradiționale

Magazinele alimentare ar putea ajunge în 2025 la rulaje totale de 25 de miliarde de euro, față de 19 miliarde de euro în 2020, potrivit unor estimări ale companiei de consultanță strategică Roland Berger. 4 in 5 magazine vor fi moderne, iar cele mai semnificative creșteri vor fi pe segmentul convenience și discount. Hypermarketurile vor ajuge la o cotă de piață mai mică de 10%.
Alina Stanciu - mar, 26 oct. 2021, 15:28
Studiu: Cum vor fi magazinele alimentare ale viitorului apropiat. Hypermarketurile o iau pe calea magazinelor tradiționale

Au marcat intrarea României în epoca modernă a retailului, dar sunt deja de aproape șase ani pe un trend puternic descendent – cota de piață a hypermarketurilor la nivel național se îndreaptă cu pași repezi spre o singură cifră. Potrivit estimărilor companiei de consultanță Roland Berger, în 2025 doar 9% dintr-o piață estimată pentru acea perioadă la 25 de miliarde de euro va fi a formatelor mari, față de 12% în 2020 și 16% în 2015. Soarta hypermarketurilor este așadar similară cu cea a magazinelor tradiționale, a căror cota a scăzut treptat de la 45% în 2015, la 32% în 2020, urmând să ajungă la 21% în 2025.

România cea cu o populație și mai îmbătrânită decât acum și cu gospodării din care fac parte mai puține persoane va fi mult mai bine servită de formatele mici și de discounteri.

Din datele Roland Berger, în perioada 2020-2025, magazinele tip discount vor înregistra o creștere medie anuală de 10%, fiind cel mai dinamic segment pana în 2025 când ar urma să ocupe 38% din piață, față de 30% la nivelul lui 2020.

De asmenea, segmentul magazinelor de proximitate, de sub 200 de mp, a crescut constant în ultimii ani și ar putea ajunge în 2025 , confom analștilor Roland Berger, la 12% vs 9% in 2020.

„Deși istoric hipermarketurile reprezentau un segment principal în retail-ul modern din România, acestea traversează o perioadă de descreștere inca din anul 2015, trend estimat sa continue și în perioada următoare. Această tendință descendentă este determinată atât de schimbările demografice și de comportament ale consumatorilor, cât și de temperarea expansiunii mall-urilor, ce reprezentau o zonă cheie de dezvoltare pentru formatele mari”, explică analiștii companiei de consultanță.

La nivel micro, peste jumătate dintre hipermarketuri sunt localizate în capitală și în orașe mari, adresând prin sortimentația largă și cerințele consumatorilor cu un nivel al veniturilor ridicat. O distribuție comparabilă se poate observa și în cazul supermarketurilor, în timp ce în cazul discounterilor și magazinelor de conveniență, se remarcă o distribuție diferită a magazinelor, în linie cu cerințele și comportamentul consumatorilor pe care le deservesc. Discounterii sunt prezenți într-o proporție mai mare în orase de dimensiune medie și mică . În cazul magazinelor de conveniență aproximativ jumatate dintre acestea sunt deschise în capitală și aproximativ 30% în celelalte mari orașe, adresând în primul rând nevoile de proximitate și consum rapid ale populației urbane.

Ce se întâmplă în restul Europei

În Europa de Vest, hipermarketurile și supermarketurile domină retailul alimentar, cu o cota de piață de peste 50% și o prognoză de scădere. În același timp, canalul online este preconizat să creasca accelerat și să aibă o pondere de aproape 10% din total vânzări de retail alimentar la nivelul anului 2025.

În Europa de Est, consultanții Roland Berger se așteaptă la o dezvoltare accelerată a formatului de conveniență/ magazine mici de proximitate, cu o creștere medie anuala de 9% până n 2025. Comerțul online alimentar va crește accelerat și în Europa de Est, cota de piață a acestui segment îndreptându-se spre 3-4% în 2025 (de la un nivel de sub 1% înainte de pandemie).

Perspectivele pentru retailul alimentar din România sunt prin urmare aliniate la tendințele principale din regiune, cu o scădere a formatelor de tip hypermarket și supermarket și o creștere în segmentele de conveniență, discount și online.

Rulaje de 19 miliarde de euro în pandemie. Piața a crescut accelerat

În ceea ce privește consumul din magazinele alimentare la nivel național, Roland Berger constată că pandemia COVID-19 a adus provocări atât la nivelul stilului de viață al consumatorilor, cât și la nivelul sectoarelor economice. Cu toate acestea, retailul alimentar a prosperat, crescând până la aproximativ 19 miliarde de euro. Începutul perioadei stării de urgență a marcat o creștere semnificativă a vânzărilor, datorată comportamentului impulsiv al consumatorilor.

În ciuda încetinirii expansiunii marilor lanțuri de retail, mai cu seamă în primele 2 trimestre ale anului, creșterea volumului de cumpărături la nivel de gospodărie cu până la 15% a dus la o performanță pozitivă a comercianților alimentari. Pentru urmatorii 5 ani, compania de consultanța  estimeaza o creștere medie anuală de 5% și o cotă de piață a comerțului modern spre 80%, nivel similar cu cel al piețelor de retail mature din Europa.

Pe termen mediu, prognozele Roland Berger indică o creștere anuală medie de aproximativ 5%, similară cu rata de creștere din perioada 2015-2020. Factorii care contribuie la continuarea trendului pozitiv sunt creșterea macro-economică și planurile ambițioase de expansiune ale marilor lanțuri de comercianți.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statul vrea să împrumute peste 5 miliarde de lei în luna decembrie – MFP
Statul vrea să împrumute peste 5 miliarde de lei în luna decembrie – MFP
Ministerul Finanţelor a planificat, în luna decembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,4 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 630 milioane de lei prin......
Ieftinire masivă a carburanților, azi. Motorina coboară sub pragul de 8 lei pe litru
Ieftinire masivă a carburanților, azi. Motorina coboară sub pragul de 8 lei pe litru
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și ...
Sancţiuni Ungaria – Comisia Europeană se pregăteşte să recomande îngheţarea a peste 13 mld. euro din fonduri europene
Sancţiuni Ungaria – Comisia Europeană se pregăteşte să recomande îngheţarea a peste 13 mld. euro din fonduri ...
Reformele angajate de Viktor Orban nu au fost suficiente: Comisia Europeană se pregăteşte să recomande miercuri îngheţarea ...
Prețul spot al energiei electrice din România a început din nou să crească, în noiembrie, după două luni de scădere
Prețul spot al energiei electrice din România a început din nou să crească, în noiembrie, după două luni de scădere
Prețul mediu al pieței spot de energie electrică de la București a crescut ușor în noiembrie față de luna precedent ...