Studiu: Cum vor fi magazinele alimentare ale viitorului apropiat. Hypermarketurile o iau pe calea magazinelor tradiționale

Magazinele alimentare ar putea ajunge în 2025 la rulaje totale de 25 de miliarde de euro, față de 19 miliarde de euro în 2020, potrivit unor estimări ale companiei de consultanță strategică Roland Berger. 4 in 5 magazine vor fi moderne, iar cele mai semnificative creșteri vor fi pe segmentul convenience și discount. Hypermarketurile vor ajuge la o cotă de piață mai mică de 10%.
Alina Stanciu - mar, 26 oct. 2021, 15:28
Studiu: Cum vor fi magazinele alimentare ale viitorului apropiat. Hypermarketurile o iau pe calea magazinelor tradiționale

Au marcat intrarea României în epoca modernă a retailului, dar sunt deja de aproape șase ani pe un trend puternic descendent – cota de piață a hypermarketurilor la nivel național se îndreaptă cu pași repezi spre o singură cifră. Potrivit estimărilor companiei de consultanță Roland Berger, în 2025 doar 9% dintr-o piață estimată pentru acea perioadă la 25 de miliarde de euro va fi a formatelor mari, față de 12% în 2020 și 16% în 2015. Soarta hypermarketurilor este așadar similară cu cea a magazinelor tradiționale, a căror cota a scăzut treptat de la 45% în 2015, la 32% în 2020, urmând să ajungă la 21% în 2025.

România cea cu o populație și mai îmbătrânită decât acum și cu gospodării din care fac parte mai puține persoane va fi mult mai bine servită de formatele mici și de discounteri.

Din datele Roland Berger, în perioada 2020-2025, magazinele tip discount vor înregistra o creștere medie anuală de 10%, fiind cel mai dinamic segment pana în 2025 când ar urma să ocupe 38% din piață, față de 30% la nivelul lui 2020.

De asmenea, segmentul magazinelor de proximitate, de sub 200 de mp, a crescut constant în ultimii ani și ar putea ajunge în 2025 , confom analștilor Roland Berger, la 12% vs 9% in 2020.

„Deși istoric hipermarketurile reprezentau un segment principal în retail-ul modern din România, acestea traversează o perioadă de descreștere inca din anul 2015, trend estimat sa continue și în perioada următoare. Această tendință descendentă este determinată atât de schimbările demografice și de comportament ale consumatorilor, cât și de temperarea expansiunii mall-urilor, ce reprezentau o zonă cheie de dezvoltare pentru formatele mari”, explică analiștii companiei de consultanță.

La nivel micro, peste jumătate dintre hipermarketuri sunt localizate în capitală și în orașe mari, adresând prin sortimentația largă și cerințele consumatorilor cu un nivel al veniturilor ridicat. O distribuție comparabilă se poate observa și în cazul supermarketurilor, în timp ce în cazul discounterilor și magazinelor de conveniență, se remarcă o distribuție diferită a magazinelor, în linie cu cerințele și comportamentul consumatorilor pe care le deservesc. Discounterii sunt prezenți într-o proporție mai mare în orase de dimensiune medie și mică . În cazul magazinelor de conveniență aproximativ jumatate dintre acestea sunt deschise în capitală și aproximativ 30% în celelalte mari orașe, adresând în primul rând nevoile de proximitate și consum rapid ale populației urbane.

Ce se întâmplă în restul Europei

În Europa de Vest, hipermarketurile și supermarketurile domină retailul alimentar, cu o cota de piață de peste 50% și o prognoză de scădere. În același timp, canalul online este preconizat să creasca accelerat și să aibă o pondere de aproape 10% din total vânzări de retail alimentar la nivelul anului 2025.

În Europa de Est, consultanții Roland Berger se așteaptă la o dezvoltare accelerată a formatului de conveniență/ magazine mici de proximitate, cu o creștere medie anuala de 9% până n 2025. Comerțul online alimentar va crește accelerat și în Europa de Est, cota de piață a acestui segment îndreptându-se spre 3-4% în 2025 (de la un nivel de sub 1% înainte de pandemie).

Perspectivele pentru retailul alimentar din România sunt prin urmare aliniate la tendințele principale din regiune, cu o scădere a formatelor de tip hypermarket și supermarket și o creștere în segmentele de conveniență, discount și online.

Rulaje de 19 miliarde de euro în pandemie. Piața a crescut accelerat

În ceea ce privește consumul din magazinele alimentare la nivel național, Roland Berger constată că pandemia COVID-19 a adus provocări atât la nivelul stilului de viață al consumatorilor, cât și la nivelul sectoarelor economice. Cu toate acestea, retailul alimentar a prosperat, crescând până la aproximativ 19 miliarde de euro. Începutul perioadei stării de urgență a marcat o creștere semnificativă a vânzărilor, datorată comportamentului impulsiv al consumatorilor.

În ciuda încetinirii expansiunii marilor lanțuri de retail, mai cu seamă în primele 2 trimestre ale anului, creșterea volumului de cumpărături la nivel de gospodărie cu până la 15% a dus la o performanță pozitivă a comercianților alimentari. Pentru urmatorii 5 ani, compania de consultanța  estimeaza o creștere medie anuală de 5% și o cotă de piață a comerțului modern spre 80%, nivel similar cu cel al piețelor de retail mature din Europa.

Pe termen mediu, prognozele Roland Berger indică o creștere anuală medie de aproximativ 5%, similară cu rata de creștere din perioada 2015-2020. Factorii care contribuie la continuarea trendului pozitiv sunt creșterea macro-economică și planurile ambițioase de expansiune ale marilor lanțuri de comercianți.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...