România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere

România se află printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere prin lege, 9, în timp ce angajaţii spanioli şi greci au printre cele mai multe zile libere, 14, respectiv, 12, arată studiul Worldwide Benefit and Employment realizat în 2013 de Mercer Marsh Benefits, citat de MEDIAFAX.
Economica.net - mie, 10 sept. 2014, 17:18
România, printre ţările europene cu cele mai puţine sărbători declarate zile libere

De asemenea, la nivelul Europei Centrale şi de Est România se află pe ultimul loc.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sărbătorilor publice sau religioase, respectiv câte două zile pentru Anul Nou, Paşte, Rusalii şi Crăciun şi câte o zi pentru Ziua Internaţională a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României. În 2014, din cele 12 zile doar nouă sunt în timpul săptămânii.

În Europa Centrală şi de Est, guvernul turc acordă cel mai mare număr de sărbători publice (14,5), urmat de Rusia (14) şi Slovacia (13). Cehia şi Lituania au câte 12 sărbători legale, urmate de Croaţia (11), Polonia şi Ucraina (10) şi de Serbia şi România, fiecare cu câte 9.

Studiul oferă o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii şi facultative, reglementărilor legale şi condiţiilor de angajare în peste 64 de ţări și ia în calcul numărul zilelor legale din timpul săptămânii.

La nivelul întregului continent, Finlanda ocupă primul loc din Europa cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda şi Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere.

Austria are 12 zile de sărbătoare libere, în timp ce Suedia, Italia, Franţa şi Danemarca oferă angajaţilor 11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia şi Portugalia sunt pe acelaşi nivel, cu 10 sărbători legale. Germania are în mod normal 9 sărbători legale, dar sunt variaţii între landuri, astfel încât unii angajaţi pot primi până la 13 zile. De remarcat, Norvegia şi Suedia nu consideră Ajunul Crăciunului şi Revelionul sărbători legale, cu toate că acestea sunt tratate ca atare de către angajatori.

În America de Nord, Canada acordă cel mai mare număr de sărbători publice (11), deşi acest lucru variază în funcţie de provincie. Statele Unite are 10 sărbători legale, însă angajatorii privaţi nu sunt obligaţi să ofere aceste zile libere.

În America Latină se regăseşte ţara cu cel mai mare număr de sărbători legale din lume, dar şi cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, în timp ce în Mexic sunt doar 7. Argentina şi Chile au 15 sărbători legale, iar Brazilia 12.

Mai multe, aici.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...