Studiu UE: Criza economică nu reduce piaţa drogurilor, ci o stimulează

Criza economică va avea un impact major asupra pieţei drogurilor, însă nu în sensul unei reduceri a acesteia, ci va stimula creşterea cererii de droguri ilegale, estimându-se că tot mai mulţi tineri vor produce sau vor vinde stupefiante, sunt concluziile unui studiu publicat de Comisia Europeană.
Economica.net - vin, 15 mart. 2013, 12:29
Studiu UE: Criza economică nu reduce piaţa drogurilor, ci o stimulează

Studiul publicat cuprinde estimări potrivit cărora, pentru a câştiga bani, din ce în ce mai mulţi tineri vor vinde sau chiar vor produce stupefiante, în special canabis cultivat la domiciliu. În acelaşi timp, se prevede că criza economică va conduce la reduceri în bugetele alocate politicii în materie de droguri, în special pentru tratament şi pentru măsurile de reducere a efectelor negative.

„Studiul publicat astăzi este un semnal de alarmă pentru Europa: pentru a reduce oferta de droguri şi a pune capăt traficului, trebuie să micşorăm numărul consumatorilor de droguri, prin acţiuni de prevenire, dar şi prin tratament. Oferta este pe măsura cererii, iar numărul tot mai mare de consumatori de droguri face ca piaţa drogurilor ilegale să fie în creştere. Trebuie să acţionăm la nivelul UE şi să ne protejăm copiii”, a afirmat Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei şi comisarul UE pentru justiţie.

Ea a promis că va propune anul acesta înăsprirea legislaţiei europene privind noile substanţe psihoactive şi traficul de droguri ilegale.

Potrivit studiului menţionat, Internetul este din ce în ce mai important pentru distribuţia de droguri.

De asemenea, amploarea pieţei europene a canabisului, drogul cel mai utilizat de europeni, este estimată între 7 şi 10 miliarde EUR în 2010. Consumatorii intensivi reprezintă un mic procent din consumatorii de canabis (între 5 % şi 25 %, în funcţie de ţară), fiind însă responsabili pentru cea mai mare parte (între 55 % şi 77 %) din cantitatea totală de canabis consumată anual.

Studiul confirmă că aplicarea unor legi împotriva producţiei şi distribuţiei de canabis determină o creştere spectaculoasă a preţului acestui drog.

Acest lucru se explică prin faptul că producătorii şi traficanţii au nevoie de o compensaţie pentru riscurile de a fi arestaţi, deţinuţi, de a li se sechestra bunurile şi de a suporta vătămări grave, precum şi pentru costurile asociate necesităţii de a opera sub acoperire.

Totodată, conform informaţiilor furnizate de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie, noile substanţe psihoactive reprezintă o problemă din ce în mai serioasă.

În total, în 2011 au fost notificate oficial pentru prima dată 49 de noi substanţe psihoactive, prin intermediul sistemului UE de avertizare timpurie. Acesta este cel mai mare număr de substanţe semnalat vreodată în cursul unui singur an, faţă de 41 de substanţe semnalate în 2010 şi 24 în 2009. Iar datele preliminare pentru 2012 nu arată niciun semn de diminuare a acestei cifre, fiind deja detectate peste 50 de astfel de substanţe.

În timp ce consumul de „droguri tradiţionale”, cum ar fi cocaina, heroina şi ecstasy este în general stabil, noile droguri aprovizionează piaţa drogurilor ilegale, întrucât comercianţii profită de substanţele chimice nereglementate la nivel internaţional. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet şi s-au răspândit rapid în multe state membre, care se confruntă cu dificultăţi în a preveni vânzarea lor.

De asemenea, pe piaţă continuă să apară o serie de droguri noi. În ultimii doi ani, în fiecare săptămână a apărut câte o nouă substanţă. Statele membre nu pot opri răspândirea drogurilor numai prin propriile forţe: rezultatul măsurilor adoptate la nivel naţional ar fi doar acela de a-i obliga pe infractori să transfere producţia de droguri în ţările vecine sau să îşi reorienteze rutele de trafic.

În ultimii doi ani Comisia Europeană a propus interzicerea pe teritoriul UE a drogului „4-MA”, similar amfetaminei, şi a reuşit să interzică mefedrona, un drog similar cu ecstasy.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Miliardarul Andrej Babis, fost prim-ministru al Cehiei, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din fraude fiscale, transmite AFP. Parchetul Naţional Financiar (PNF) a confirmat......
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață ...
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York, informează ...
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că municipiul Iaşi va primi 43 de milioane de lei prin Programul Naţional de ...
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot ...