Studiu: Cu o sortimentație mai bogată în București, un coș mediu de cumpărături în capitală costă în medie cu 21% mai mult decât în restul țării

Datele aferente primelor aproximativ două luni ale acestui an indică faptul că marii jucători internaționali au început să crească cu precădere în orașele mici și în mediul rural. În capitală, promoțiile își pierd din importanță. Mai mult, magazinele din București vând mai puțin.
Alina Stanciu - vin, 16 apr. 2021, 13:58
Studiu: Cu o sortimentație mai bogată în București, un coș mediu de cumpărături în capitală costă în medie cu 21% mai mult decât în restul țării

În primele două luni ale acestui an, retailerii moderni au vândut cu 6,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată un studiu realizat de compania de monitorizare RetailZoom. Demarajul vânzărilor din 2021 este însă unul mai  lent comparativ cu 2020 vs 2019 când, în aceeași perioadă, analiștii vorbeau despre creșteri de 17,2%. În plus, marii jucători au început să bată pasul pe loc în capitală, unde au creșteri în vânzări mai mici decât cele din orașele mai mici.

Cele mai dinamice grupe de produse au fost: mâncarea pentru animale (21,7%), băuturile alcoolice (17,5%) și mâncarea semi și gata preparată (13,1%). Deschiderile de magazine dețin o contribuție mai mică la creștere în 2021 față în anii anteriori, cauzate de vânzările medii pe magazin mai mici.

Un coș de cumpărături este mai scump în București

O altă particularitate a perioadei analizate se referă la faptul că în București se cheltuiește în medie cu 21% mai mult pe un coș de cumpărături, iar vânzările scad. O explicație pentru aceste diferente de prețuri, spun analiștii RetailZoom, este dată de sortimentația diferită a produselor listate în magazinele din București față de cele din restul țării și mai ales față de comunitățile mici.  În capitală regăsim o sortimentație mult mai largă, în care o bună parte dintre produse sunt mai scumpe, în timp ce în comunitățile mici se listează mai puține produse în general, iar zona premium este mai puțin reprezentată”, spun analiștii companiei.

La nivel național, creșterile de preț în lunile ianuarie – februarie au fost în general de 5 ,3%, sub creșterea medie înregistrată în 2020 vs 2019 de 6,7%. Mâncarea s-a scumpit în medie cu 5, 7%, produsele de îngrijire personală cu 0,7%, iar cele pentru casă cu 4,3%.

Capitala se evidențiază și prin faptul că importanța promoțiilor este în scădere, în timp ce crește pentru toate zonele țării. Ponderea cea mai mare a promoțiilor se regăsește în comunitățile urbane mici și in rural. Mai exact, potrivit RetailZoom,  importanța promoțiilor ca procent din valoarea vânzărilor a fost de 15,6% în București, față de 22,7% în restul țării. Acest lucru înseamnă că vânzările generale sunt mai puțin influențate de promoții în Capitală față de celelalte zone ale țării.

În orașele mari și medii, 21,9% dintre vânzări sunt generate de produse la promoție, în timp ce în rural și orașele mici procentul ajunge la 24%.

Majoritatea categoriilor monitorizate au înregistrat vânzări determinate de acțiuni promoționale în pondere de cel puțin 10%. Între categoriile cu ponderi mari ale vânzărilor promoționale (minim 30%) se află produsele pentru machiaj, balsamul, carnea, dezinfectantul de mâini practic.

Magazinele din Bucureștti vând mai puțin

Oricum, magazinele din Bucrești au început să vânsă mai puțin. Din datele companiei, în ianuarie-februarie 2021 față de perioada similară a lui 2020, vânzările în valoare au scăzut în București cu 3,7%, în timp ce în orașele medii și mari au crescut cu 6,3%, iar în mediul rural și în orațele mici cu 14%.

„În universul matur de magazine (like-for-like) lunile ianuarie și februarie au adus stagnare: +0,1% vs 2020 față de 11% în 2020 vs 2019. Ariile de creștere la nivel național se consolidează în zonele rurale și în localitățile sub 50.000 de locuitori, atât în termen de expansiune, cât și din punct de vedere al potențialului de creștere organică pe categorii neexplorate până acum în acest segment al pieței”, explică analiștii RetailZoom.

„Zona rurală se bucură de un elan mai puternic decât zona urbană, avans reflectat în dinamica tuturor sectoarelor principale: alimente,produse de casă și de îngrijire personală”, mai spun analiștii companiei.

Creșteri de peste 6% la alimente și produse pentru casă

Sectorul alimentar rămâne de departe dominant în totalul vânzărilor din comerțul modern și crește cu 6% însă cea mai bună dinamică o înregistrează produsele de casă( plus 6,6%) a căror cerere rămâne puternic influențată de grija pentru igienă. 4 dintre 25 cele mai vândute categorii cresc în top față de anii anteriori pentru primele luni din an. De asemenea, mâncarea semipreparată și cea preambalată gata pentru consum au urcat mai mult de 10 poziții pe parcursul ultimilor 2
ani, dar îndeosebi în ultimul an ( plus 13,1%). Prânzul de la birou este acum mult mai frecvent acasă. De asemenea băuturile alcoolice dețin acum pozitii favorabile din punct de vedere vânzări (plus 17,5% creștere în ianuarie – februarie 2021 vs 2020) dar și număr produse listate.

Categoriile cel mai puțin influențate sunt cafeaua, ceaiul, cacaua și băuturile alcoolice al căror progres în vânzări este foarte apropiat de cel al anului trecut. Comerțul modern a câștigat astfel prin închiderea sau restricționarea HORECA, existând mai multe ocazii de consum acasă.

Analiza RetailZoom a fost realizată pe baza indexului de date scanate compus din peste 3.350 de magazine din comerțul modern internațional. Au fost incluse Carrefour market, DM, Inmedio , Mega Image, Shop & Go, Penny, Profi , Xpress, Cora, Carrefour hyper, Metro. Total FMCG acoperit se referă la 194 de categorii : produse alimentare , de îngrijire personală și a casei, tutun .

Înformațiile analizate se referă la evoluția vânzărilor valorice (RON) din 2021,  perioada 04.01.2021 – 28.02. 2021 versus aceeași perioadă a anului 2020 (06.01.2020 01.03.2020).

Citește și

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...