Dacă moldovenii şi regăţenii au nevoie de aer condiţionat şi centrală termică, ardelenii trebuie să-şi repare acoperişurile – studiu

Aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR). Toate aceste probleme ar putea fi uşor rezolvate prin sistemul de economisire creditare practicat de cele două bănci bauspar prezente în România: BCR Banca pentru Locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe. Acestea, chiar dacă au o nouă lege care le-ar permite să continue aplicarea sistemului nemţesc de economisire creditare, nu pot aplica legea deoarece de 6 luni nu au fost redactate normele metodologice ale acesteia. 
Gabriela Ţinteanu - Dum, 16 dec. 2018, 13:14
Dacă moldovenii şi regăţenii au nevoie de aer condiţionat şi centrală termică, ardelenii trebuie să-şi repare acoperişurile - studiu

Aproape jumătate din populaţia oraşelor locuieşte în imobile mai vechi de 34 de ani, iar procentul este mai mare în rândul persoanelor cu venituri mici, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR). În ceea ce privește incidența îmbunătăţirilor structurale necesare, în funcţie de zone şi vechimea locuinței, la nivelul întregii țări, se remarcă în orașele mici necesitatea de îmbunătățiri structurale legate de izolările termice și reparațiile de acoperiș/terasă.

Locuințele cu vechime de peste 34 de ani au probleme cronice la toate capitolele: de la izolare termică, reparații acoperiș/terasă, consolidare, izolare zgomot până la spațiu insuficient. De creşterea suprafeţei lopcuibile au cea mai mare nevoie bucureştenii, arată studiul menţionat. La fel, Bucureştiul, însoţit de această dată de întreaga zonă de sud, are cea mai mare nevoie de îmbunătățire a izolării termice, în timp ce zona de Vest a ţării este deficitară la capitolul reparații acoperișuri/terasă, iar Estul României are ca nevoie prioritară consolidarea locuințelor.

Din punct de vedere al dotărilor pe care şi le doresc românii în locuinţele existente pentru a-şi îmbunătăţi confortul locativ, pe primul loc se află aerul condiționat, care este principala necesitate în zonele de Est, Sud și în municipiul București. Urmează în ordine: centrala termică în zonele de Est și Sud, hotă/aragaz în zonele de Est și Vest, mobilă de bucătărie în zonele de Sud, Est și municipiul București. Aceste nevoi pentru îmbunătățirea confortului locativ se regăsesc cu preponderență în orașele medii.

În vizorul studiului ABDLR s-a aflat populația României din mediul urban, cu vârsta între 20 şi 65 de ani care are un venit stabil, reprezentând în total 6,5 milioane de persoane. Pentru acest studiu IRSOP a intervievat un eşantion de 600 de persoane. Eşantionul reflectă cu precizie caracteristicile sociale, demografice şi geografice ale populației vizate, astfel încât rezultatele pot fi extrapolate la totalul de 6,5 milioane de persoane.

Băncile pentru locuinţe nu pot să funcţioneze pentru că de jumătate de an de când a apărut legea, normele metodologice nu au fost publicate

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicata pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial. În termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor Publice și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) ar trebui sa modifice în mod corespunzător normele metodologice de aplicare necesare punerii în practică a noii legi.  Noua lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ. Potrivit legii, orice cetătean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii și persoanele de peste 65 ani). Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an, iar justificarea utilizării banilor în scop loctaiv se face doar pentru contravaloarea primei de stat și a dobânzii aferente.  Prevederile noii legi nu se aplica retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi lansate în conformitate cu noua lege după finalizarea normelor metodologice de aplicare. Cu toate acestea, până acum, normele metodologice de aplicare a legii nu au fost aplicate.

Sistemul BAUSPAR a avut un aport deosebit la reconstruirea Germaniei si a altor țări din Europa încă din anii 1950. Sistemul de economisire creditare a oferit „cadrul de lucru” instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care alte resurse financiare erau limitate sau foarte scumpe. Băncile de locuinţe oferă credite in domeniul locativ cu dobânzi fixe. Principiile fundamentale ale sistemului de economisire creditare sunt simple. Întâi clientul BAUSPAR economiseşte, statul susţinând prin intermediul unei prime de stat acest comportament, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit de ceilalți participanți la sistem acelor clienți care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Sistemul BAUSPAR reprezintă un element important al sistemului financiar. Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului BAUSPAR pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că statul oferă o primă pentru depuneri, iar această primă este acordată cetăţenilor români, indiferent de vârstă, conform prevederilor legale.

Te-ar mai putea interesa și
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Cafeaua nu se va ieftini prea curând, pentru că fermierii vietnamezi aşteaptă contracte mai avantajoase
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi vinde......
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general al NATO
”Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige” în războiul împotriva Rusiei – secretarul general ...
"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte ...
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Înjumătățirea Bitcoin a dus la o creștere a cererii de monede meme (P)
Mult anticipata și discutata înjumătățire a cantității disponibile de Bitcoin a avut loc în 20 aprilie. Această ...
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
Grecia exclude trimiterea în Ucraina a unor sisteme de apărare antiaeriană
 Prim-ministrul elen Kyriakos Mitsotakis a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană ...