Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI va fi gata până la jumătatea acestui an

Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI, prin care gazele lichefiate vor veni din Azerbaijdan în România, va fi gata în prima jumătate a acestui an, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.
Economica.net - lun, 14 apr. 2014, 13:12
Studiul de fezabilitate al proiectului AGRI va fi gata până la jumătatea acestui an

Ministrul de resort, Constantin Niţă, s-a întâlnit luni cu ministrul azer al Energiei, Natiq Aliyev, cu Vitaliy Baylarbayov, membru al board-ului AGRI, cu Rovnag Abdullayev, preşedintele SOCAR (compania petrolieră azeră de stat), cu Elshad Nassirov, vicepreşedintele SOCAR, şi cu Hamza Karimov, CEO SOCAR România.

‘În cadrul întâlnirii au fost discutate oportunităţile de cooperare economică în vederea creşterii nivelului schimburilor comerciale dintre cele două ţări, proiectul AGRI, oportunităţile de investiţii pe piaţa din România. De asemenea, a fost abordată problematica colaborării între companiile azere şi cele române, în vederea dezvoltării de proiecte comune la nivel internaţional’, se arată în comunicat.

Reprezentanţii ministerului au arătat că vizita delegaţiei azere confirmă interesul pentru implementarea măsurilor de cooperare economică discutate în timpul vizitei premierului Victor Ponta în Azerbaidjan, în iunie 2013.

‘Am discutat cu ministrul Natiq Aliyev despre valorificarea potenţialului în ceea ce priveşte schimburile comerciale dintre România şi Azerbaidjan. La sfâşitul anului 2013, acestea se ridicau la aproximativ 95 milioane de dolari, nivel care nu exprimă potenţialul real al celor două economii. În acest sens, este necesară o dinamizare a contactelor dintre companiile şi firmele din cele două ţări, prin intermediul Camerei de Comerţ bilaterale Azerbaidjan – România, inaugurată în martie 2013’, a declarat Constantin Niţă, ministrul Economiei.

În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul energetic, cele două părţi şi-au reiterat interesul pentru dezvoltarea proiectului AGRI. În prima jumătate a acestui an este aşteptată finalizarea studiului de fezabilitate, urmând că părţile implicate în proiect să ia o decizie pe baza datelor incluse în studiu, se mai precizează în comunicat.

‘În cadrul întâlnirii, am discutat cu reprezentanţii azeri despre oportunităţile de colaborare între companiile din România şi cele din Azerbaidjan pe proiecte dezvoltate la nivel local şi internaţional. Expertiza şi experienţa specialiştilor români pot contribui la succesul oricărui proiect din domeniul energetic – electricitate, petrol & gaze, industrie. În acelaşi timp, am transmis părţii azere oportunitatea cooperării în sectorul petrochimiei’, a adăugat Constantin Niţă.

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Economiei, la 31 decembrie 2013, volumul total al schimburilor comerciale româno – azere era de aproximativ 95 milioane de dolari. Exportul românesc a înregistrat o creştere foarte importantă în perioada amintită (+92,91%) şi se cifrează la 43,79 milioane de dolari.

Importul de petrol din Azerbaidjan reprezintă circa 92% din volumul total al importurilor României pe această relaţie. Principalele poziţii la exportul românesc sunt: maşini, aparate şi echipamente, produse farmaceutice, lemn şi articole din lemn, produse ale industriei alimentare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Cum să faci bani de acasă în 2022. Idei simplu de pus în aplicare!
Unul dintre cele mai căutate lucruri pe internet în această perioadă este o întrebare care stă pe buzele tuturor: cum ...
Aproape de record – Consumul de electricitate al ţării a depăşit miercuri 9.000 de MW
Aproape de record – Consumul de electricitate al ţării a depăşit miercuri 9.000 de MW
Consumul de energie electrică al României a depăşit 9.000 de MW miercuri la orele prânzului, fiind adusă din import ...
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de transport aerian pentru deputaţi şi secretari generali, curse regulate, ...