SUA: 35 de ani de la lansarea pe piaţă a primului computer Apple Macintosh

La 24 ianuarie 1984 a fost lansat pe piaţă primul computer Apple Macintosh.
Economica.net - mie, 23 ian. 2019, 07:48
SUA: 35 de ani de la lansarea pe piaţă a primului computer Apple Macintosh

Cu mult înainte de inventarea iPhone şi iPad, grupul american Apple revoluţiona industria informatică prin lansarea computerului Macintosh, potrivit AFP. Computerul personal de tip desktop, denumit popular „Mac”, a fost primul care oferea posibilitatea de control prin apăsarea unor icon-uri cu ajutorul unui dispozitiv numit „mouse”.

Când primele Macintosh, botezate potrivit legendei după soiul de mere preferate de co-inventatorul Jef Raskin, au fost comercializate la 24 ianuarie 1984, Apple, companie fondată în anul 1976 într-un garaj din California de Steve Jobs şi Steve Wozniak, era la primii săi paşi.

Printre inovaţiile aduse de Macintosh se numără „mouse”-ul, care permitea mişcarea unui cursor pe ecran, şi iconiţele figurative pentru deschiderea diferitelor aplicaţii, prima interfaţă grafică pentru utilizatorii de calculatoare care nu mai erau nevoiţi să tasteze o lungă serie de cifre şi litere. Aceste inovaţii au permis şi nespecialiştilor în informatică să utilizeze un ordinator.

În plus, la un preţ revoluţionar la acea dată de doar 2.500 de dolari pe unitate, Mac includea şi o serie de programe inovatoare precum MacWrite, primul program de procesare text, şi MacPaint, care permitea realizarea de picturi cu mouse-ul.

De la debutul lor, calculatoarele Apple şi-au câştigat o reputaţie solidă în termeni de calitate şi funcţionare. Ulterior, firma californiană a făcut noi paşi prin lansarea în anul 2001 a playerului mp3 iPod şi a telefonului mobil iPhone în anul 2007.

Înainte de lansarea „Mac-ului”, în data de 24 ianuarie 1984, computerele erau staţii de lucru comandate de un text redactat într-un limbaj incomprehensibil pentru cei care nu erau programatori software. Noul aparat Apple a schimbat acest lucru şi a deschis calea utilizării computerului de către publicul larg graţie unei „interfeţe grafice cu utilizatorul”, care permite apăsarea unor „icon-uri” cu ajutorul unui „mouse”, un aparat inventat în anii 1960 de un inginer de la institutul Stanford Research, Doug Engelbart.

În pofida noutăţilor, Apple s-a străduit să ofere un calculator la preţ accesibil pentru consumatori. La acea dată nu era ceva neobişnuit să plăteşti 10.000 de dolari sau mai mult pentru un calculator însă primul „Mac” avea un preţ de cost de 2.500 de dolari şi oferea o memorie RAM de 128 de kilo.

Potrivit https://apple-history.com, primul computer Apple Macintosh avea capacitatea de 128k, un procesor Motorola MC68000, viteză de 8 MHz, ROM – 64 kB, Maximum RAM – 128 kB. Monitorul avea un ecran de 9″ şi exista şi un dispozitiv pentru dischetă Floppy Drive: 3.5″ 400 kB. Puterea era de 60 Watts, iar dimensiunile, tot în inch, erau următoarele: 13.6″ x 9.6″ x 10.9″.

Macintosh reprezintă familia de computere personale produse de compania Apple Computer cu sediul la Cupertino, California, Statele Unite. A fost primul computer care a popularizat interfaţa grafică utilizator. De-a lungul timpului, Machintosh a introdus o serie de inovaţii adoptate mai târziu şi de alte calculatoare personale sau sisteme de operare.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...