SUA a adoptat noi sancţiuni împotriva Iranului, înaintea investirii noului preşedinte Rohani

Camera Reprezentanţilor a aprobat miercuri noi sancţiuni împotriva Iranului cu scopul de a împiedica Republica islamică să dezvolte arma nucleară, trimiţând astfel un semnal clar cu doar câteva zile înaintea învestirii în funcţie a noului preşedinte Hassan Rohani, relatează AFP.
Economica.net - joi, 01 aug. 2013, 08:16
SUA a adoptat noi sancţiuni împotriva Iranului, înaintea investirii noului preşedinte Rohani

Măsura, adoptată cu o zdrobitoare majoritate de 400 la 20 de voturi, prevede stabilirea unor limite foarte stricte asupra industriei petroliere iraniene, care este vizată deja de sancţiuni dure, dar şi asupra altor sectoare ale economiei ţării, ca cel minier şi auto.

Acest text este necesar să fie adoptat de Senat, controlat de către democraţi, şi semnat de către preşedintele Barack Obama, înainte de a intra în vigoare.

Anumiţi critici ai textului au notat că votul Camerei este inoportun, deoarece are loc cu trei zile înainte ca Hassan Rohani – care a condus în perioada 2003-2005 negocierile nucleare între Iran şi marile puteri sub preşedinţia reformatorului Mohammad Khatami – să preia funcţia la conducerea ţării.

Rohani, un lider religios moderat, a fost ales pe 14 iunie cu 50,7% din voturile exprimate şi urmează să îl înlocuiască la 3 august pe Mahmoud Ahmadinejad.

Adepţii căii diplomatice cu inamicul iranian au sugerat că Washingtonul profită de schimbarea regimului pentru a obţine un angajament din partea Teheranului asupra dosarului controversat nuclear.

Însă preşedintele Camerei, republicanul John Boehner, a insistat miercuri ca aceste sancţiuni să fie adoptate înainte ca membrii Congresului să intre în vacanţa de vară, la sfârşitul săptămânii.

„Acest proiect recunoaşte un adevăr clar, şi anume că Iranul reprezintă o ameninţare mondială, şi acţionează în mod hotărât pentru a preveni acest lucru”, a subliniat Boehner în faţa membrilor Camerei controlate de către republicani.

„Ştim că Iranul încearcă să construiască în mod ilicit o armă nucleară, sfidând Consiliul de Securitate al ONU şi AIEA”, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a adăugat el, apreciind că „Statele Unite, şi mai ales Congresul, au datoria să acţioneze”.

Liderul democrat din Cameră, Nancy Pelosi, a apărat adoptarea noilor sancţiuni, subliniind că este vital să se recunoască faptul că „Iranul (dotat) cu o armă nucleară ar constitui o ameninţare iminentă” la adresa securităţii regionale şi mondiale.

„Teheranul resimte muşcătura sancţiunilor noastre, dar este necesar să menţinem presiunea”, a adăugat ea.

O minoritate, în mare parte democrată, s-a opus votului.

Şase ţări importă în continuare petrol iranian (Chian, India, Turcia, Coreea de Sud, Japonia, Taiwan), dar, în contextul în care şi-au redus importurile începând din 2012, administraţia americană le acordă o scutire de la aplicarea unor sancţiuni.

Noua lege le va solicita un efort suplimentar cu scopul de a putea beneficia în continuare de scutiri, şi anume să reducă importurile cu încă un milion de barili pe zi în decurs de un an, reprezentând un cvasi-embargo asupra exporturilor de petrol brut iranian.

Te-ar mai putea interesa și
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
SUA anunţă o finanţare de 14 milioane de dolari pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România
Guvernul SUA împreună cu firma americană NuScale Power LLC (Tigard, Oregon) vor oferi 14 milioane de dolari pentru susţinerea studiilor de inginerie şi proiectare în vederea implementării de......
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
G7 a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc
Grupul celor şapte democraţii cele mai industralizate (G7) a anunţat duminică interzicerea importurilor de aur rusesc ...
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara scumpiri cauzate de Războiul rus din Ucraina
Franţa propune G7 o plafonare a preţului petrolului la producători şi nu la consumatori, cum vor SUA, pentru a contracara ...
Franţa se pronunţă în favoarea stabilirii unui ”preţ maxim al petrolului” la nivelul ”ţărilor producătoare”, ...
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net pentru şefi de raion
Salariile oferite de Kaufland în această perioadă: de la 3.500 lei net pentru asistent manager şi de la 2.700 lei net ...
Candidaţii care stăpânesc germana şi vor să lucreze la Kaufland pot aplica pentru postul de asistent manager sau pentru ...