1EUR = 4.8347 RON | Bucureşti 33 º

Extern

SUA acuză oficial Coreea de Nord de atacul cibernetic mondial Wannacry

Statele Unite au acuzat oficial luni Coreea de Nord că s-a aflat la originea atacului cibernetic mondial 'Wannacry', care a afectat circa 300.000 de calculatoare din 150 de ţări, relatează AFP.

19 dec, 2017 | Agerpres

Coreea de Nord este suspectată că s-a aflat la originea acestui virus informatic şi a solicitărilor de a fi plătite recompense pentru ca utilizatorii să îşi poată recăpăta accesul la calculatoare.

'Acest atac amplu a costat miliarde, iar Coreea de Nord este direct responsabilă', a scris consilierul de securitate internă al preşedintelui american Donald Trump, Tom Bossert, în Wall Street Journal. 'Luăm în serios aceste acuzaţii. Ele se bazează pe probe', a subliniat el.

În octombrie, guvernul britanic a acuzat de asemenea Coreea de Nord că s-a aflat la originea acestui atac cibernetic, care a afectat puternic în special serviciul public de sănătate din Marea Britanie (NHS).

La 12 mai, un atac informatic lansat prin intermediul virusului supranumit 'Wannacry' a afectat sute de mii de calculatoare în întreaga lume, paralizând, printre altele, serviciile de sănătate britanice, uzine ale constructorului auto francez Renault, compania de telefonie spaniolă Telefonic, precum şi compania americană de curierat FedEx.

Autorii atacului cereau plata unei recompense pentru deblocarea calculatoarelor.

'De peste un deceniu, Coreea de Nord acţionează necorespunzător, într-un mod aproape de necontrolat, iar acest comportament dăunător devine tot mai flagrant. Atacul WannaCry a fost iresponsabil', a subliniat consilierul.

Preşedintele Donald Trump 'a făcut deja presiune asupra Coreii de Nord pentru a combate evoluţiile inacceptabile ale politicii sale în privinţa programelor nuclear şi de rachete. Vom continua să exercităm o presiune maximă asupra Phenianului pentru a limita capacitatea sa de a desfăşura atacuri, informatice sau de alt fel', a adăugat el.

Phenianul a fost principalul acuzat în cercurile de securitate informatică. Firma americană de securitate informatică Symantec a acuzat grupul de hackeri Lazarus, suspectat că ar avea legături cu Coreea de Nord.

Conform Washington Post, un responsabil american a declarat că administraţia Trump îi va încuraja pe aliaţi că contracareze atacurile cibernetice ale Coreii de Nord şi să pună în aplicare toate sancţiunile 'corespunzătoare' ale Consiliul de Securitate al ONU.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO