SUA: Aproape 60% dintre americani aprobă loviturile cu drone

Aproape 60% dintre americani aprobă utilizarea dronelor pentru a-i lovi pe extremiştii din Pakistan, Somalia şi Yemen, în pofida îngrijorărilor legate de securitatea civililor, potrivit unui sondaj dat publicităţii joi, citat de AFP.
Economica.net - vin, 29 mai 2015, 02:40
SUA: Aproape 60% dintre americani aprobă loviturile cu drone

Institutul Pew Research a stabilit că 58% dintre americanii chestionaţi la nivel naţional aprobă loviturile cu dronele în aceste trei ţări, în timp ce 35% le dezaprobă.

Susţinerea este majoritară indiferent de opţiunile politice. În schimb, 74% dintre republicani sunt favorabili şi numai 52% dintre democraţi, scrie Agerpres.

Aproape jumătate dintre persoanele chestionate (48%) şi-au exprimat îngrijorarea legată de faptul că aceste lovituri pun în pericol viaţa civililor nevinovaţi. Iar 32% dintre subiecţi sunt destul de îngrijoraţi pe tema respectivă.

Mai puţin de o treime (29%) şi-au exprimat îngrijorarea privind legalitatea acestor lovituri.

Ostaticii american Warren Weinstein şi italian Giovanni Lo Porto au fost ucişi în ianuarie în cursul unei lovituri efectuate de o dronă a Agenţiei americane de informaţii (CIA), care a vizat un sit al organizaţiei Al-Qaida la frontiera dintre Pakistan şi Afganistan.

Preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a prezentat scuzele, asumându-şi ‘deplina responsabilitate’ a acestei operaţiuni, ca şi a ‘tuturor operaţiunilor antiteroriste’ americane.

De la preluarea puterii în 2009, Barack Obama a apelat în repetate rânduri la atacurile cu drone pentru eliminarea liderilor Al-Qaida şi ai altor grupări extremiste islamiste în zonele tribale din Pakistan, Somalia şi Yemen.

Sondajul Pew Research a fost realizat între 12 şi 18 mai prin telefon pe un eşantion de 2.000 de adulţi din întreaga ţară, având o marjă de eroare de 2,5 puncte.

Te-ar mai putea interesa și
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările sub aşteptări şi alţi factori, transmit Kyodo şi Reuters, relatează......
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...