SUA ar putea trimite arme Ucrainei, pentru a o sprijini în lupta împotriva rebelilor proruşi

Noul reprezentant special al SUA pentru Ucraina a declarat că Washingtonul îşi revizuieşte activ politica privind trimiterea de arme în Ucraina, pentru a ajuta în lupta împotriva rebelilor sprijiniţi de Rusia, relatează BBC News.
Economica.net - mar, 25 iul. 2017, 05:36
SUA ar putea trimite arme Ucrainei, pentru a o sprijini în lupta împotriva rebelilor proruşi

Kurt Volker a declarat pentru BBC că înarmarea forţelor guvernamentale ucrainene ar putea schimba abordarea Moscovei, dar nu crede că măsura ar fi una provocatoare.

Săptămâna trecută, Departamentul american de Stat le-a cerut ambelor părţi să respecte un armistiţiu fragil în estul Ucrainei.

„Armele defensive, cele care i-ar permite Ucrainei să se apere şi să limine tancuri, de exemplu, ar ajuta” să împiedice Rusia să mai ameninţe Ucraina, a insistat Volker.

„Nu prezic unde vom merge în acest sens, aceasta este o chestiune care trebuie discutată în continua şi în legătură cu care trebuie luată o decizie, dar cred că argumentul că ar fi provocator pentru Rusia sau că ar încuraja Ucraina înseamnă să înţelegi greşit situaţia”, a adăugat el.

Potrivit oficialului, fost reprezentat permanent al SUA la NATO, pacea în estul Ucrainei va necesita un „dialog strategic” cu Rusia.

Susţinerea SUA a fost cheie pentru ca Ucraina să limiteze conflictul la regiunile din estul ţării şi să îşi reconstruiască economia după a doua sa revoluţie prodemocratică în decurs de un deceniu.

Deşi administraţia preşedintelui Barack Obama a oferit susţinere diplomatică, financiară şi militară neletală, Trump a sugerat în campania electorală că ar putea relaxa sancţiunile impuse de SUA Rusiei şi chiar că ar putea recunoaşte Crimeea.

Poziţia sa s-a schimbat, însă, atunci când l-a primit la Washington pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, în luna iunie.

Mai mult, în cursul unei vizite la Varşovia înainte de summitul G20, Trump a îndemnat Moscova să îşi „înceteze activităţile destabilizatoare din Ucraina”.

Conflictul dintre armata ucraineană şi separatiştii proruşi din apropiere de graniţa ucrainei cu Rusia a izbucnit în urmă cu trei ani, când proteste de amploare în Ucraina au dus la îndepărtarea de la purte a preşedintelui rus.

Rusia a anexat regiunea ucrainean Crimeea în 2014, iar Kievul o acuză că sprijină separatiştii proruşi din estul Ucrainei, o acuzaţie pe care Kremlinul o neagă. Acordul de la Minsk prevede încetarea focului în estuul Ucrainei, retragerea armamentului greu de pe linia frontului şi reforme constituţionale, pentru a oferi estului Ucrainei mai multă autonomie.

Aproximativ 10.000 de oameni au murit în conflict, potrivit estimărilor ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...