SUA au crescut numărul de militari desfăşuraţi în Irak

Administraţia americană a crescut recent la 3.870 numărul militarilor desfăşuraţi în Irak, pentru a susţine Bagdadul în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului, potrivit AFP.
Economica.net - joi, 04 feb. 2016, 08:09
SUA au crescut numărul de militari desfăşuraţi în Irak

Precedentul număr comunicat de Pentagon era de 3.500 de militari. Aceştia vor forma, consilia şi asista trupele irakiene, însă nu vor participa direct la lupta împotriva jihadiştilor.

Reevaluarea survine în special deciziei din toamnă a administraţiei americane de a-şi întări operaţiunile speciale în Irak şi în Siria.

Până la 50 de soldaţi ai forţelor speciale se află în acest moment în estul Siriei pentru a face contactul între coaliţie şi grupurile armate locale şi pentru a pregăti o viitoare ofensivă asupra oraşului Raqa, bastion al grupării Statul Islamic.

Aceşti soldaţi au nevoie de sprijinul altor militari, care sunt desfăşuraţi în Irak, au explicat responsabili americani.

De asemenea, Washingtonul a desfăşurat în ultimele săptămâni în nordul Irakului o nouă unitate de forţe speciale pentru a participa la raiduri destinate a captura sau a ucide lideri ai grupării Statul Islamic.

Aceste forţe speciale şi militarii care le susţin vor reprezenta în total circa 200 de persoane, potrivit responsabililor militari americani.

Sporirea efectivelor americane în Irak nu este probabil încheiată.

Secretarul apărării, Ashton Carter, a reiterat constant că Washingtonul ‘vrea să facă mai mult’ împotriva grupării Statul Islamic.

Potrivit unor responsabili americani, administraţia ar putea în special trimite mai mulţi soldaţi pentru a accelera formarea de noi unităţi, în vederea unei ofensive la Mosul, al doilea oraş din Irak controlat de jihadişti din iunie 2014.

Însă planurile de întărire a prezenţei americane în Irak stârnesc ostilitatea miliţiilor şiite, iar acceptul guvernului de la Bagdad nu este obţinut.

Miniştrii apărării din cele 26 de state care participă militar la coaliţie şi reprezentanţi ai guvernului irakian au o reuniune la 11 februarie la Bruxelles pentru a analiza cum va putea fi intensificată lupta împotriva jihadiştilor.

Miercuri, un purtător de cuvânt militar al coaliţiei la Bagdad, colonelul Steven Warren, a precizat de asemenea că numărul real de soldaţi americani prezenţi efectiv în Irak la un moment dat va depăşi în realitate cu ‘câteva sute’ plafonul teoretic de 3.870.

Te-ar mai putea interesa și
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România are cele mai multe exploataţii viticole din UE, dar şi cele mai mici
România avea în 2020 un număr de 844.015 exploataţii viticole, adică echivalentul a 37,9% din cele 2,2 milioane de exploataţii viticole care existau în întreaga Uniune Europeană, arată......
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste trei miliarde de lei din capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 3,061 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,55%, în această săptămână, ...
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
Pariul câştigător al vinurilor din Republica Moldova – AFP
În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, ...
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – răspunsurile MS
Variola maimuţei: niciun caz confirmat în România. Cum se transmite, ce simptome are, unde a fost confirmată – ...
Ministerul Sănătăţii a publicat o serie de întrebări şi răspunsuri despre variola maimuţei, furnizate de Organizaţia ...