1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Extern

SUA au eliminat toate scutirile acordate pentru achiziţile de petrol iranian

"Statele Unite, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, alături de prietenii şi aliaţii lor, şi-au luat angajamentul să se asigure că furnizarea ţiţeiului pe piaţa globală rămâne la un nivel adecvat", se arată în comunicat. 

22 apr, 2019 | Agerpres

Şi secretarul american de stat Mike Pompeo a afirmat că nu va exista nicio perioadă de graţie după 1 mai pentru cumpărătorii de petrol iranian.

În luna noiembrie a anului trecut, SUA au reintrodus sancţiuni asupra exporturilor de petrol ale Iranului, după ce preşedintele Trump a decis să se retragă, în mod unilateral, din acordul convenit în 2015 de Iran şi cele şase puteri mondiale. Cu toate acestea, Washingtonul a acordat atunci scutiri de la respectarea sancţiunilor pentru primii opt cumpărători de petrol iranian (China, India, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Italia şi Grecia), scutiri care le permiteau acestor state să achiziţioneze în continuare petrol iranian timp de şase luni.

Peter Kiernan, analist la Economist Intelligence Unit (EIU), a apreciat că "dispariţia petrolului iranian va pune presiuni pe partea de ofertă, având în vedere incertitudinile politice care în prezent afectează alţi exportatori, precum Venezuela şi Libia".

Potrivit analiştilor, eliminarea scutirilor ar afecta cel mai mult cumpărătorii de petrol din Asia, în condiţiile în care cei mai importanţi clienţi ai Iranului sunt China şi India, ţări care au făcut lobby pentru acordarea de scutiri de la respectarea sancţiunilor. Coreea de Sud este, de asemenea, un important cumpărător de condensat din Iran, un soi de petrol pe care industria de rafinare din Coreea de Sud se bazează pentru a produce petrochimice.

Luni, cotaţia futures la petrolul Brent a crescut cu 3,2%, până la 74,30 dolari per baril, cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni, iar cotaţiile futures pentru barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 2,9% până la 65,87 dolari.

Înainte de reintroducerea sancţiunilor, Iranul era al patrulea mare producător de petrol din cadrul Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) cu aproape trei milioane de barili pe zi însă în luna aprilie 2019 exporturile Iranului au scăzut sub pragul de un milion de barili pe zi, susţin analiştii de la Refinitiv.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO