1EUR = 4.7787 RON | Bucureşti 9 º

Extern

SUA au semnat decesul organului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (Reuters)

Soarta organului de apel al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a fost practic pecetluită luni, după ce SUA au anunţat că nu vor sprijini o propunere care ar fi permis acestei entităţi importante a OMC să continue să funcţioneze, au declarat mai mulţi oficiali consultanţi de Reuters.

09 dec, 2019 | Agerpres

Administraţia Trump a blocat numirea de noi judecători în cadrul organului de apel al OMC. Această entitate are nevoie de minim trei judecători pentru a funcţiona însă mandatul a doi din cei trei membri ai organului de apel expiră marţi şi din cauza politicii de blocaj a SUA nu au fost numiţi încă înlocuitori. Practic, începând din data de 10 decembrie, entitatea din cadrul OMC nu va mai putea audia noi dispute comerciale.

Luni a fost făcută o nouă încercare pentru a se ajunge la un consens cu privire la ocuparea posturilor vacante. Însă, ambasadorul Statelor Unite la OMC, Dennis Shea, a spus că celelalte state membre nu au răspuns la îngrijorările Washingtonului cu privire la ceea ce SUA numesc o depăşire a mandatului organului de apel. Într-un discurs al cărui text a fost distribuit de misiunea americană, Dennis Shea a spus că SUA nu susţin o propunere privind ocuparea poziţiilor vacante ale organului de apel.

Nemulţumirea SUA a fost provocată de ultimele decizii ale OMC care în două dosare în care erau implicate SUA şi China au acordat Beijingului prezumţia de nevinovăţie şi au respins acuzaţia Washingtonului privind practicile de dumping ale Chinei.

Un ambasador al unui stat asiatic a declarat pentru Reuters: "SUA au anunţat că nu pot ajunge la un consens. Vom începe să scriem necrologul".

La rândul său, ambasadorul Uniunii Europene la OMC, Joăo Aguiar Machado, a dat vina în întregime pe oficialii americani. "Peste două zile, vom avea o situaţie fără precedent la OMC care nu va mai putea emite rezoluţii obligatorii cu privire la disputele comerciale şi nu va mai putea garanta dreptul la recurs. Acţiunile unui singur stat membru le vor lipsi pe celelalte state membre de dreptul lor la un sistem în doi paşi de soluţionare a disputelor chiar dacă acest drept este înscris în contractul OMC", a spus Machado. Acesta a adăugat că UE va continua să sprijine eforturile destinate deblocării numirii unor noi judecători la organul de apel al OMC.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO