SUA avertizează asupra pericolului ameninţării teroriste în Europa

Statele Unite au adus la zi, joi, alerta lor globală împotriva terorismului, atrăgând atenţia asupra ameninţării teroriste din partea grupării Statul Islamic (SI) în Europa, unde 75 de proiecte contra Occidentului ar fi fost dejucate, transmite AFP.
Economica.net - vin, 04 mart. 2016, 05:25
SUA avertizează asupra pericolului ameninţării teroriste în Europa

Periodic, Departamentul de Stat actualizează nota lor de ‘avertizare la nivel mondial’ legată de riscurile unor atacuri ‘teroriste’ la care se expun cetăţenii americani şi interesele lor în întreaga lume.

Ultimul document fusese publicat din 29 iulie 2015, dar diplomaţia de la Washington a emis pe 23 noiembrie o notă excepţională cu privire la ameninţările cu care se confruntau turiştii americani, din cauza înmulţirii la acea dată a atentatelor jihadiste, cum au fost cele comise pe 13 noiembrie la Paris şi Saint Denis, scrie Agerpres.

‘Informaţii actuale lasă să se creadă că SI, Al Qaida, Boko Haram, (miliţiile) shebab şi alte grupuri teroriste continuă să pregătească atentate teroriste în multiple regiuni’, a scris Departamentul de Stat.

Prin urmare, ministerul îi îndeamnă pe cetăţenii americani să dea dovadă de ‘cea mai mare vigilenţă’, în special în faţa ‘riscurilor de răpire şi luare de ostatici’, precum şi de ‘crime’.

Diplomaţia americană a subliniat, de asemenea, că în cursul ultimelor luni ‘atacuri majore ale extremiştilor au avut loc în Tunisia, Franţa, Nigeria, Belgia, Turcia, Egipt şi în Mali’.

Nota ministerului detaliază ameninţările regiune cu regiune, din Europa până în Asia-Pacific, cu un accent deosebit pe Vechiul continent unde ‘informaţii credibile arată că grupări teroriste ca SI, AL Qaida şi organizaţii afiliate lor continuă să pregătească atacuri în viitorul apropiat’.

‘Toate ţările europene rămân vulnerabile în faţa atacurilor organizaţiilor teroriste internaţionale’, a atras atenţia Departamentul de Stat.

Printre acestea, SI reprezintă riscul cel mai ridicat. Washingtonul conduce din 2014 o coaliţie militară internaţională pentru a eradica gruparea din Siria şi Irak.

‘SI a atins însă un nivel de teroare fără precedent pentru a pregăti atacuri împotriva Statelor Unite şi aliaţilor acestora’, a avertizat într-un comunicat separat preşedintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanţilor, Michael McCaul.

Potrivit congresmanului, în ultimele zile au fost dejucate ’75 de comploturi contra ţărilor occidentale’, iar ‘Statele Unite sunt de departe principala ţintă a acestei grupări’.

Michael McCaul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu celulele şi ‘lupii singuratici’ din Statele Unite ‘inspirate’ de ‘jihadul’ propovăduit de SI şi care trec la acţiune, cum s-a întâmplat pe 2 decembrie la San Bernardino (California)

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...