SUA avertizează China în privinţa supracapacităţilor de producţie în industria oţelului

Secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew, a cerut Chinei să-şi reducă supracapacităţile de producţie în industria oţelului, deoarece distorsionează pieţele globale, transmite BBC.
Economica.net - lun, 06 iun. 2016, 14:34
SUA avertizează China în privinţa supracapacităţilor de producţie în industria oţelului

Nivelul record al producţiei de oţel din China, înregistrat în ultimele luni, a sporit criticile la adresa autorităţilor de la Beijing, acuzate că distorsionează pieţele globale vânzând oţel la preţuri de dumping.

Jack Lew a apreciat că supracapacităţile de producţie în industria oţelului ar putea avea un impact ‘coroziv’ asupra economiei chineze.

Luni şi marţi, oficialii americani discută problema oţelului cu omologii lor chinezi, în cadrul dialogului anual strategic şi economic dintre SUA şi China.

‘Capacităţile de producţie în exces sunt în cele din urmă corozive pentru eficienţa economiei. Înseamnă să aloci greşit resursele şi să vinzi sub preţul de pe piaţa mondială’, a explicat secretarul american al Trezoreriei.

În 18 mai, Departamentul Comerţului din SUA a majorat cu 522% taxele de import pentru producătorii chinezi de oţel, după ce i-a acuzat că-şi vând produsele sub preţul pieţei.

Taxele se aplică platbandelor de oţel laminate la rece provenite din China, care sunt folosite în industria auto, în construcţii şi pentru fabricarea containerelor de transport pe mare.

În martie, Comisia Europeană a decis să impună taxe antidumping provizorii pentru platbande de oţel laminate la rece provenite din China şi Rusia. Taxele provizorii variază între 13,8% şi 16% pentru companiile chineze şi între 19,8% şi 26,2% pentru companiile ruseşti.

Producătorii de oţel din SUA susţin că autorităţile de la Beijing subvenţionează ilegal exporturile de oţel.

China va menţine politica sa de reduceri de taxe pentru exporturile de oţel, ca parte a eforturilor de a sprijini redresarea acestui sector, se arată într-un anunţ postat recent pe site-ul Ministerului de Finanţe de la Beijing.

Analiştii consideră că aceste reduceri de taxe ajută producătorii de oţel din China care se confruntă cu dificultăţi şi evită concedierile masive, care ar provoca tulburări sociale.

Producătorii de oţel din SUA susţin că în ultimul an au fost concediaţi aproximativ 12.000 de angajaţi din cauza concurenţei neloiale din China.

Exporturile chineze de platbande de oţel laminate la rece în SUA sunt evaluate la aproximativ 272,3 milioane de de dolari în 2015.

Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel, în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel, astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Potrivit experţilor, China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: formula va ține cont de salariul brut și productivitatea muncii
Cristian Vasilcoiu, secretar de stat MMSS: Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale: ...
Proiectul privind salariul minim prevede că nu vor exista diminuări salariale, iar formula care va fi stabilită va ţine cont, printre altele, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi......
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Ministerul Muncii: Comisia Naţională de Incluziune Socială a devenit operațională
Comisia Naţională de Incluziune Socială a fost operaţionalizată şi va avea un rol important în implementarea angajamentelor ...
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Zelenski: Ajutorul occidental pentru Ucraina vine prea lent
Aliaţilor occidentali le ia prea mult timp pentru a lua decizii privind sprijinul militar pentru Ucraina, a declarat preşedintele ...
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2023
Meta Estate Trust raportează un profit net de 2 milioane de lei pentru primele trei luni din 2024, de trei ori mai mare ...
Meta Estate Trust, companie de tip holding care activează în sectorul imobiliar și acționează că un portal între piața ...