SUA: Biden va lua măsuri împotriva forajelor de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele federale

Hotărât să pună în aplicare planul său privind clima, preşedintele american Joe Biden urmează să anunţe miercuri măsuri împotriva forajelor de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele federale, conform mai multe media şi unui memorandum al Casei Albe, relatează AFP citat de Agerpres.
Economica.net - mie, 27 ian. 2021, 06:51
SUA: Biden va lua măsuri împotriva forajelor de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele federale

Administraţia Biden a redactat un text care impune un moratoriu asupra acordării de noi concesiuni pentru foraje de petrol şi de gaze pe terenurile şi în apele care aparţin guvernului, conform Washington Post.

Deşi nu va avea un impact asupra concesiunilor deja acordate, moratoriul îi va permite lui Biden să îşi respecte una din promisiunile din campanie.

SUA ar urma de asemenea să se angajeze să prezerve integritatea a 30% din pământurile şi apele federale până în 2030, cu scopul de a opri reducerea biodiversităţii, conform mai multor media americane.

Aproape un sfert din emisiile de dioxid de carbon din SUA provine din energie produsă pe terenuri federale, se arată într-un raport guvernamentale din 2018.

Acordarea de concesiuni de petrol, de gaze sau de extracţie de cărbune a generat venituri de aproape 11,7 miliarde de dolari pentru guvernul american în 2019, conform cifrelor Departamentului de Intern.

Prin această serie de măsuri, Biden se apropie astfel în mod concret de obiectivul său de renunţare progresivă la energii fosile şi de obţinerea unei neutralităţi în materie de emisii de carbon în sectorul energetic până în 2035 şi la nivelul întregii economii până în 2050.

Însă unele asociaţii de mediu, cum ar fi ONG-ul Oceana, vrea ca noul lider de la Casa Albă să meargă şi mai departe şi să transforme moratoriul asupra forajelor într-o interdicţie permanentă.

„Protejându-ne permanent coastele de foraje poluante în plină mare şi privilegiind surse regenerabile de energie, cum este cea eoliană în mare, putem simultan să combatem schimbarea climatică şi să garantăm o economie verde pentru litoralurile noastre”, a explicat Diane Hoskins, purtătoare de cuvânt a Oceana pe acest subiect.

Proiectul prezidenţial a stârnit critici puternice şi în industria de energii fosile.

„A limita exploatarea (de energii fosile) pe terenurile şi în apele statului înseamnă nimic mai puţin decât o politică ce urmăreşte să crească importul de petrol”, a spus Mike Sommers, preşedintele celei mai mari federaţii de profesionişti în industria de petrol şi gaze din SUA.

„Cererea de energie va continua să crească, în special prin îmbunătăţirea situaţiei economice, iar noi vom putea alege între a produce energie aici, în SUA, sau a depinde de alte ţări, ostile intereselor americane”, a adăugat el.

Biden ar urma să acorde subiectului schimbărilor climatice statutul de „prioritate de securitate naţională” şi să constituie un grup de experţi în ştiinţă şi tehnologie însărcinat cu consilierea sa, se arată într-un document executiv consultat de AFP.

El va anunţa de asemenea un summit asupra climei care să reunească lideri din întreaga lume în SUA la 22 aprilie, de Ziua Pământului şi data la care se împlinesc cinci ani de la semnarea Acordului de la Paris, conform aceleiaşi surse.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...