SUA-Brazilia: Bolsonaro, deschis discuţiilor privind instalarea unei baze militare americane în Brazilia

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, s-a declarat deschis unor discuţii privind instalarea unei baze militare americane pe teritoriul ţării sale, ceea ce ar însemna o schimbare radicală de direcţie în politica externă a Braziliei după precedentele guvernări de stânga, transmit Reuters şi AFP.
Economica.net - vin, 04 ian. 2019, 08:09
SUA-Brazilia: Bolsonaro, deschis discuţiilor privind instalarea unei baze militare americane în Brazilia

Bolsonaro, care a fost învestit în funcţie la începutul anului, a declarat că sprijinul acordat de Rusia ‘dictaturii’ preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela a amplificat semnificativ tensiunile în regiune şi constituie o evoluţie îngrijorătoare.

Întrebat în cursul unui interviu pentru postul SBT TV dacă aceasta înseamnă că va permite o prezenţă militară americană în Brazilia, Jair Bolsonaro şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia această posibilitate.

‘În funcţie de ceea ce s-ar putea întâmpla în lume, cine ştie dacă nu vom avea nevoie să discutăm această chestiune în viitor’, a declarat Bolsonaro joi, în primul interviu după instalarea sa.

El a subliniat însă că Brazilia îşi propune să deţină ‘supremaţia aici, în America de Sud’.

Bolsonaro s-a întâlnit miercuri, la Brasilia, cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, cei doi angajându-se să consolideze cooperarea în domeniile economic şi al securităţii, precum şi în lupta împotriva ‘regimurilor autoritare’ din Venezuela şi Cuba.

‘Apropierea de Statele Unite este economică, dar poate fi şi militară’, a adăugat preşedintele, susţinând că, în ultimii ’20 sau 25 de ani’, forţele armate braziliene ‘au fost abandonate dintr-un motiv politic’, întrucât ‘sunt ultimul obstacol în calea socialismului’.

Pe de altă parte, el şi-a confirmat determinarea de a transfera la Ierusalim ambasada braziliană în Israel, amintind că s-a pus de acord asupra acestei relocări cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a asistat la învestirea sa.

‘Aşa cum a spus prim-ministrul israelian, decizia este luată, mai rămâne de stabilit când va fi pusă în aplicare’, a afirmat Bolsonaro în interviu, minimalizând riscul ca transferul ambasadei să provoace represalii comerciale din partea ţărilor arabe, mari importatori de carne din Brazilia.

‘O mare parte a lumi arabe s-a aliniat sau este pe cale să se alinieze la poziţia Statelor Unite, iar oamenii dintr-o mare parte a lumii arabe s-au săturat de această chestiune a Palestinei’, a afirmat Bolsonaro.

SUA vor sa-si consolideze cooperarea cu Brazilia pentru a face presiuni asupra Venezuelei

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat miercuri ca SUA spera ca noul guvern de extrema dreapta din Brazilia va sustine demersul Washingtonului de rezolvare a crizei politice si economice din Venezuela, relateaza joi agentia de presa DPA.

Potrivit purtatorului de cuvânt al Departamentului de Stat american Robert Palladino, Mike Pompeo si presedintele brazilian Jair Bolsonaro au discutat despre oportunitatile de ”întarire a cooperarii în ce priveste provocarile bilaterale si regionale, inclusiv consolidarea guvernantei democratice si a drepturilor omului în Venezuela, Cuba si Nicaragua”.

Bolsonaro sustine pozitii de politica externa similare celor ale presedintelui american Donald Trump, inclusiv criticarea regimului de stânga din Venezuela.

Palladino a precizat ca Pompeo si Bolsonaro, care s-au întâlnit la Brasilia, la o zi dupa preluarea în mod oficial a functiei de catre presedintele brazilian, au discutat si despre consolidarea relatiilor economice.

Secretarul de stat a discutat cu ministrul brazilian de externe Ernesto Araujo despre situatia din Venezuela si despre ”dorinta noastra profunda de revenire la democratie a poporului venezuelean”, a mai spus purtatorul de cuvânt american.

Pompeo, care a mentionat ”politicile esuate” ale guvernului comunist în Cuba, a afirmat ca SUA si Brazilia ”vor avea ocazia sa colaboreze împotriva regimurilor autoritare din lume”.

Venezuela trece printr-o criza economica grava, ce provoaca penurii de alimente si medicamente, precum si un exod de milioane de oameni. Criza a devenit o problema pentru întreaga regiune, în timp ce tarile vecine se confrunta cu un aflux de refugiati.

SUA au abordat în parte problema privind Venezuela introducând sanctiuni împotriva presedintelui Nicolas Maduro si a unor oficiali ai acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi în topul restaurantelor de tip quick service de pe piața locală
Lanțul de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și vizează locul doi ...
Lanțul românesc de restaurante Spartan a înregistrat o cifră de afaceri de 48 de milioane de euro în 2023 și mizează pe o serie de îmbunătățiri operaționale și de repoziționare de......
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul Unic
ARF: Toate companiile de transport feroviar de călători sunt începând de astăzi integrați și activi în sistemul Ghișeul ...
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi ...
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional ...
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...