SUA: Camera Reprezentanţilor a aprobat finanţarea statului federal până în decembrie

Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat miercuri o lege care asigură finanţarea statului federal până la 11 decembrie şi care, odată adoptată de Senat, va permite evitarea paraliziei administraţiei începând cu 1 octombrie, spre deosebire de anul trecut, relatează AFP.
Economica.net - joi, 18 sept. 2014, 11:47
SUA: Camera Reprezentanţilor a aprobat finanţarea statului federal până în decembrie

Membrii Camerei Reprezentanţilor au adoptat cu 319 voturi pentru şi 108 împotrivă o lege privind finanţarea temporară pentru începutul anului bugetar 2015, care debutează la 1 octombrie. Legea ajunge acum în Senat, unde ar urma să fie adoptată până la sfârşitul săptămânii, probabil chiar joi. În timp ce unii parlamentari se opun, liderii grupurilor democrat şi republican sunt în favoarea legii.

Situaţia de acum diferă radical de cea din toamna anului trecut, când un dezacord persistent a dus la prima paralizie parţială a administraţiei federale în 17 ani. Statul federal nu poate funcţiona fără ca membrii Congresului să-i aprobe finanţarea.

Această lege provizorie permite efectuarea de cheltuieli federale în acelaşi ritm ca în anul 2014, adică 1.012 miliarde de dolari anual în afara cheltuielilor excepţionale (Afganistan) sau a celor sociale (sănătate, pensii), şi include trei măsuri excepţionale.

Un amendament permite Pentagonului să echipeze şi să antreneze grupări rebele siriene moderate, care ar trebui să poarte ofensiva terestră împotriva grupării Statul Islamic (SI) în Siria. Acest amendament a făcut obiectul unui vot.

Legea deblochează 88 de milioane de dolari reprezentând credite în lupta împotriva Ebola, o sumă cerută de preşedintele Barack Obama în cadrul planului SUA împotriva acestui virus.

O altă măsură prelungeşte până la 30 iunie 2015 viaţa băncii Export-Import, un organism public care asigură exporturile. Numeroşi conservatori au vrut să lase ca statutul acestei instituţii să expire la 30 septembrie, considerând că banca iroseşte bani publici.

Congresul ar urma să intre în campanie de la sfârşitul acestei săptămâni, pentru alegerile legislative de la 4 noiembrie. Membrii Camerei Reprezentanţilor vor fi reînnoiţi, la fel şi 36 din cele 100 de locuri din Senat.

Noul Congres nu-şi va relua activitatea decât din ianuarie, urmând că în noiembrie şi decembrie locurile să fie ocupate tot de actualii aleşi. Senatul se va reuni la 12 noiembrie.

În această sesiune, parlamentarii ar trebui să adopte o lege a finanţelor pentru întreg anul bugetar 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice pentru compania Romtextil S.A. în valoare de peste jumătate de milion......
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...