SUA: Camera Reprezentanţilor restrânge puterile de supraveghere electronică ale NSA

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat joi cu o largă majoritate un amendament ce reduce puterile de supraveghere electronică ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), un vot care dezvăluie amploarea opoziţiei faţă de NSA în Congres, transmite AFP.
Economica.net - vin, 20 iun. 2014, 07:12
SUA: Camera Reprezentanţilor restrânge puterile de supraveghere electronică ale NSA

Membrii Camerei Reprezentanţilor au adoptat cu 293 de voturi pentru şi 123 împotrivă un amendament la o lege privind bugetul apărării pentru exerciţiul bugetar 2015, care începe la 1 octombrie. Acest amendament nu a fost analizat şi nici aprobat de Senat, iar votul de joi nu are prin urmare un efect imediat asupra activităţilor NSA.

Însă mesajul transmis de membrii Camerei Reprezentanţilor, deopotrivă republicani şi democraţi, este fără echivoc: aleşii vor să acopere un vid juridic şi să interzică NSA să exploateze date personale electronice ale cetăţenilor americani fără să fi obţinut în prealabil un ordin judiciar.

În prezent, NSA poate urmări, fără ordin judiciar, ţinte străine pe internet, în special prin programul PRISM, care îi vizează pe utilizatorii de Facebook, Gmail şi de alte servicii. Însă agenţia colectează în acest cadru, indirect, şi comunicaţii ale americanilor. NSA a recunoscut că a exploatat în mai multe situaţii informaţii colectate astfel pe serverele sale, fără autorizarea unui judecător.

Însă Constituţia şi legislaţia americană solicită guvernului să obţină în prealabil un ordin din partea justiţiei pentru a putea efectua verificări asupra cetăţenilor americani.

Amendamentul de joi pune capăt acestui vid şi interzice NSA să desfăşoare fără ordin judiciar verificări asupra cetăţenilor americani, chiar şi atunci când comunicaţiile acestora sunt colectate din greşeală.

Textul interzice astfel NSA şi CIA să le ceară celor care concept programe de calculator să includă ‘porţi de intrare’ secrete pentru ca NSA să poată decoda şi avea acces la date personale ale utilizatorilor – lucru pentru care agenţia a fost acuzată mai mulţi ani.

‘Aceste două măsuri aduc schimbări semnificative care ar face să avanseze reforma programelor de supraveghere şi ar permite recâştigarea încrederii pierdute a internauţilor şi companiilor, apărând în acelaşi timp securitatea naţională’, au precizat miercuri într-o scrisoare o coaliţie de ONG-uri reformiste.

La un an de la dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, Congresul dezbate încă cea mai bună metodă de a reforma programele de supraveghere americane. Camera Reprezentanţilor a adoptat la 22 mai un proiect de reformă, iar Senatul trebuie la rândul său să analizeze acest dosar în cursul verii.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...