SUA cer Rusiei să reia negocierile cu Ucraina privind gazele

Statele Unite au cerut luni Rusiei să reia discuţiile cu Ucraina privind preţul pentru gazele ruseşti furnizate Kievului, apreciind că Uniunea Europeană prezentat un compromis 'corect şi rezonabil', relatează AFP şi Reuters.
Economica.net - lun, 16 iun. 2014, 18:41
SUA cer Rusiei să reia negocierile cu Ucraina privind gazele

‘Uniunea Europeană a prezentat un compromis corect şi rezonabil (…) Presăm Rusia să se angajeze din nou’ în negocieri, a cerut purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Rusia a ‘redus la zero’ luni livrările de gaze către Ucraina, decizia Moscovei intervenind după eşecul negocierilor desfăşurate duminică în capitala ucraineană şi după expirarea ultimatumului dat Kievului pentru achitarea datoriei sale de 4,5 miliarde de dolari.

O delegaţie de la Kiev, marţi la Budapesta, pentru a cere europenilor să cedeze o parte din gazele ruse importate
     
O delegaţie ucraineană se va deplasa marţi la Budapesta pentru a cere europenilor să cedeze Ucrainei o parte din gazele ruse pe care ei le importă, o cerere ce intervine după ce Moscova a decis luni încetarea livrărilor pentru fosta republică sovietică, a anunţat luni compania ucraineană Naftogaz.

‘Companiile europene sunt gata să furnizeze gaz Ucrainei. Ele propun un preţ bun de 320 de dolari’ pentru mia de metri cubi, a declarat directorul Naftogaz, Andrii Kobolev, citat de AFP.

El a adăugat că Naftogaz este deja client al grupurilor german RWE şi francez Gaz de France şi că societatea pe care o conduce a primit propuneri şi din partea altor companii la fel de importante.

Budapesta va găzdui un forum internaţional pe subiectul securităţii energetice, menţionează AFP.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, a declarat deja că astfel de livrări ar fi ilegale. Companiile europene ‘nu au dreptul să facă aşa ceva’, a afirmat el, citat de RIA Novosti.

Luni dimineaţa, Rusia a ‘redus la zero’ livrările de gaze către Ucraina, decizia Moscovei intervenind după eşecul negocierilor desfăşurate duminică în capitala ucraineană şi după ce expirarea ultimatumului dat Kievului pentru achitarea datoriei sale de 4,5 miliarde de dolari.

UE acuză Rusia că foloseşte gazele naturale ca armă politică împotriva Ucrainei
     
Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a acuzat luni Rusia că foloseşte împotriva Ucrainei sectorul energetic drept armă politică şi s-a pronunţat pentru un acord ruso-ucrainean care să asigure continuitatea furnizării gazelor independent de sancţiunile europene adoptate împotriva Moscovei, relatează agenţia EFE.

‘Trebuie să fim în stare să ne dăm seama că Rusia foloseşte energia precum o armă, nu împotriva Uniunii Europene, ci evident împotriva Ucrainei, iar acest lucru este inacceptabil’, a declarat Oettinger în discursul său inaugural rostit la Bratislava la Forumul Energetic European.

UE interpretează astfel într-o cheie politică decizia Moscovei de a sista furnizarea de gaze pentru Ucraina, după ce nu a ajuns la un acord cu guvernul de la Kiev pentru plata datoriilor acumulate de acesta din urmă.

Comisarul european a precizat că se vor purta în continuare discuţii pe canale bilaterale pentru a readuce Moscova şi Kievul la masa tratativelor. ‘În ciuda dificultăţilor politice, cred că în chestiunea gazelor putem ajunge la un acord care să rămână în afara sancţiunilor’, a indicat el referindu-se la sancţiunile adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei după anexarea Crimeii.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...