SUA: China va creşte cel mai probabil numărul bazelor sale militare în străinătate – raport al Pentagonului

China va amplasa probabil din ce în ce mai multe baze militare în afara ţării pentru a-şi securiza proiectele legate de Noile Drumuri ale Mătăsii, potrivit unui raport publicat joi de Pentagon cu privire la capacităţile militare chineze, transmite AFP.
Economica.net - vin, 03 mai 2019, 05:48
SUA: China va creşte cel mai probabil numărul bazelor sale militare în străinătate - raport al Pentagonului

„Liderii chinezi folosesc ponderea economică, diplomatică şi militară în creştere a Chinei pentru a-şi stabili poziţia dominantă în regiune şi a-şi extinde influenţa în lume”, se arată în raportul pe care Pentagonul îl adresează anual Congresului.

„Proiecte chineze precum Noile Drumuri ale Mătăsii vor conduce probabil la crearea unor baze militare în străinatate pentru a răspunde unei nevoi identificate de a asigura securitatea acestor proiecte”, se afirmă în document.

China deţine oficial o singură bază militară în străinătate, în Djibouti, dar Beijing „va încerca să stabilească baze militare suplimentare în ţări cu care China are relaţii de prietenie de mai mulţi ani, cum ar fi Pakistan, sau ţări care în mod tradiţional găzduiesc militari străini”, spune Pentagonul.

Un oficial din ministerul afgan al apărării a indicat în 2018 pentru AFP că Beijingul negocia cu Afganistanul construirea unei baze militare în munţii Wakhan, în apropierea graniţei comune, în speranţa descurajării incursiunilor luptătorilor islamişti pe propriul teritoriu şi a sprijinirii vecinului său fragil. Conform sursei citate, baza ar fi afgană, dar trupe chineze au fost văzute patrulând în comun cu colegii afgani.

Proiectul Noilor Drumuri ale Mătăsii, denumit oficial în limba chineză „O centură (terestră) şi o cale (maritimă)” vizează construirea unor infrastructuri de transport şi de energie în ţări din Asia, Europa, Africa sau chiar mai departe, care au în mod deosebit nevoie de acestea.

Lansată în 2013, iniţiativa este finanţată prin investiţii sau împrumuturi de sute de miliarde de euro. Criticii săi acuză faptul că proiectul favorizează companiile chineze, îndatorează naţiunile destinatare sau dăunează mediului înconjurător.

Realizând că această iniţiativă „a trezit îngrijorare cu privire la intenţiile Chinei, liderii chinezi şi-au îmblânzit retorica de promovare a acestor proiecte fără a schimba obiectivele strategice fundamentale”, notează raportul Pentagonului.

Preşedintele chinez Xi Jinping a apărat recent prestigiosul său proiectul în faţa a 37 de lideri străini adunaţi la Beijing şi a solicitat ca mai multe ţări să se alăture colosalului, deşi controversat, program de infrastructură.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...