SUA comemorează 13 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie

Până în urmă cu câteva luni, zona din oraşul New York unde numeroase persoane se vor aduna joi pentru a comemora 13 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite ale Americii era în mare parte închisă publicului. În acest an, probabil pentru dată de la atacuri, un sentiment de normalitate şi de deschidere a apărut în locul în care cele două avioane de călători deturnate de militanţi Al-Qaida au intrat în turnurile gemene World Trade Center, relatează Reuters.
Economica.net - joi, 11 sept. 2014, 07:12
SUA comemorează 13 ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie

Eforturile de reconstrucţie ale sitului, unde 2.753 de oameni au murit, se apropie de final, iar zona este acum din ce în ce mai reconectată cu străzile din jur, notează agenţia de ştiri britanică.

Politicieni, familiile celor care au murit în atacurile teroriste şi demnitari se vor aduna joi pentru a ţine un moment de reculegere şi pentru a asculta numele celor aproape 3.000 de victime.

Ceremonii asemănătoare vor avea de asemenea loc la Washington, unde un avion de călători a fost deturnat şi îndreptat asupra Pentagonului, şi pe câmpul din Shanksville, Pennsylvania, unde s-a prăbuşit un alt avion deturnat de terorişti.

La New York, acesta este prima ceremonie de comemorare organizată de la deschiderea muzeului 9/11 şi a clădirii adiacente unde se găsesc rămăşiţele umane neidentificate de la locul atentatelor. Oficialii afirmă că aceasta este o etapă extrem de importantă pentru familiile victimelor.

‘Pentru prima dată în acest an, după deschiderea muzeului în luna mai, membrii familiilor (victimelor) vor putea să viziteze muzeul ca parte a ceremoniei de comemorare’, a declarat Michael Frazier, un purtător de cuvânt al muzeului.

Deşi lucrările de reconstrucţie au fost afectate de întârzieri, doi dintre zgârie-norii construiţi pe locul unde se înălţau turnurile gemene sunt acum deschişi publicului, în timp ce World Trade Center 1, cel mai înalt zgârie-nori din emisfera vestică, urmează să fie deschis la sfârşitul acestui an.

Preşedintele Barack Obama urmează să rostească joi un discurs la Pentagon în cadrul unei ceremonii private unde vor fi prezente rudele persoanelor ucise în atacurile teroriste din 2001.

Singura ceremonie deschisă publicului larg este la ‘Flight 93 National Memorial’ din Pennsylvania, care marchează locul prăbuşirii unuia dintre cele patru avioane deturnate de terorişti.

Medalia de Aur a Congresului, cea mai înaltă distincţie civilă americană, acordată pentru a-i omagia pe pasagerii şi echipajul care s-au aflat la bordul avionului prăbuşit, va fi expusă pentru prima dată în public, a informat National Park Service.

Te-ar mai putea interesa și
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia
Seceta pedologică moderată şi puternică la grâul de toamnă se va menţine pe suprafeţe extinse din Moldova şi Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul şi sudul......
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața de 3,42 mld. euro Orange, Vodafone, Telekom și Digi în 2023
Venitul mediu lunar obţinut de un operator telecom de la un utilizator este de 73,9 de lei. Cum și-au împărțit piața ...
Veniturile din sectorul telecom românesc s-au menținut anul trecut la 16,9 miliarde de lei în anul 2023, adică 3,42 miliarde ...
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viata premierului slovac Fico nu mai este în pericol
Viaţa premierului slovac Robert Fico nu mai este în pericol, la patru zile după atentatul la viaţa sa, a declarat duminică ...
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ce a transmis ministrul Sănătății medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, duminică, într-un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului ...