SUA: Consilierul economic al lui Trump recunoaşte riscurile unui război comercial

Principalul consilier economic al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, a recunoscut, duminică, că disputa comercială dintre Statele Unite şi aliaţii lor ar putea avea consecinţe asupra economiei americane, relatează France Presse.
Economica.net - lun, 04 iun. 2018, 05:53
SUA: Consilierul economic al lui Trump recunoaşte riscurile unui război comercial

Dar el a descris criticile prim-ministrului canadian Justin Trudeau drept exagerate după ce acesta a considerat ca ‘insultător şi inacceptabil’ argumentul oficial al Washingtonului potrivit căruia noile tarife americane au drept scop apărarea securităţii naţionale a ţării.

‘Cred că a reacţionat excesiv’, a declarat Larry Kudlow duminică la canalul Fox. ‘Nimeni nu neagă că este prietenul şi aliatul Statelor Unite. Dar trebuie să ne protejăm’, a adăugat el.

Kudlow a admis că este posibil ca diferitele tensiuni comerciale să apese asupra creşterii economice puternice americane. ‘Nu neg’ acest lucru. ‘Trebuie urmărit’.

Dar el a considerat că deciziile lui Trump au drept scop să reformeze un sistem de comerţ internaţional subminat de cei care trişează.

‘Nu e vina lui Trump. Este vina Chinei, a Europei, a lui Alena. Este vina celor care nu doresc schimburi comerciale, tarife vamale şi protecţii reciproce. Trump reacţionează la decenii de abuzuri’, a spus el.

Ministrul afacerilor externe al Canadei, Chrystia Freeland, a avertizat la canalul american CNN că politicile protecţioniste nu funcţionează: ‘Aceasta este lecţia din anii 1920 şi 1930’. ‘Chiar sper că oamenii vor avea timp sa înveţe din istorie şi nu ne vom mai întoarce la toate astea’, a spus ea.

Dar Statele Unite persistă în confruntarea cu partenerii lor, inclusiv din G7, lovindu-le industria de oţel şi aluminiu. Izolarea SUA a fost izbitoare la reuniunea G7 a miniştrilor de finanţe, încheiată sâmbătă în Canada cu un protest unanim al principalilor aliaţi ai Washingtonului, care i-au cerut lui Donald Trump să revină asupra deciziei sale de a le impune tarife vamale.

Liderii G7 se vor întâlni săptămâna viitoare în Quebec.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...