SUA: Consilierul lui Trump pentru securitate naţională a demisionat după ce Departamentul de Justiţie a avertizat că poate fi şantajat de Rusia

Michael Flynn, aflat în centrul unei controverse privind discuţiile sale cu ambasador rus la Washington, a demisionat din funcţia de consilier pentru securitate naţională, au declarat două surse de la Casa Albă pentru CNN, informează News.ro.
Economica.net - mar, 14 feb. 2017, 04:30
SUA: Consilierul lui Trump pentru securitate naţională a demisionat după ce Departamentul de Justiţie a avertizat că poate fi şantajat de Rusia

Decizia sa a venit imediat după ce presa a scris că Departamentul de Justiţie a avertizat administraţia Trump, luna trecută, că Flynn nu a spus adevărul autorităţilor în legătură cu discuţiile sale cu ambasadorul rus şi ar putea fi vulnerabil la şantaj din partea Moscovei, scrie News.ro.

Demisia lui Flynn vine la mai puţin de o lună de la învestirea în funcţie, ceea ce îl face unul dintre consilierii prezidenţiali de rang înalt cu cel mai scurt mandat din istorie.

Retragerea sa bruscă marchează primul semn de dezordine la vârful noii administraţii, care s-a confruntat cu o serie de controverse şi, potrivit presei, cu lupte interne.

Trump a rămas astfel fără unul dintre principalii săi consilieri, care l-a sfătuit în politică externă şi securitate naţională de la începutul lui 2016.

Înalţi oficiali de la Casa Albă au revizuit în week-end contactele lui Flynn şi dacă el şi ambasadorul rus au discutat posibilitatea de a ridica sancţiunile după învestirea lui Trump, ceea ce ar putea încălca o lege care le interzice cetăţenilor privaţi să se implice în politica externă.

Miercuri, Flynn a negat că a discutat despre sancţiuni cu ambasadorul rus, dar joi a revenit asupra acestei negări, prin intermediul unui purtător de cuvânt.

Consilierul “a spus că, deşi nu îşi aminteşte să fi discutat sancţiunile, nu poate fi sigur că subiectul nu a fost ridicat în discuţie”, a declarat purtătorul de cuvânt.

“Mai mulţi oficiali au subliniat că, deşi au fost discutate sancţiunile, nu au văzut dovezi că Flynn ar fi intenţionat să ofere o promisiune explicită de a lua măsuri după învestire”, scrie The Washington Post.

Casa Albă a anunţat luna trecută că Michel Flynn, consilier pe probleme de securitate naţională, a avut numai două discuţii telefonice cu Ambasadorul rus la Washington. Afirmaţia vine în condiţiile în care presa a scris că agenţi de contrainformaţii americani îi analizează comunicaţiile lui Flynn, relatează Reuters.

Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a declarat că Flynn a discutat telefonic o dată cu diplomatul rus – fără a preciza data – şi a abordat patru subiecte: o conferinţă privind Siria, accidentul de avion în care au murit membrii corului Armatei ruse, detalii pentru o discuţie telefonică Trump-Putin după învestitură şi i-a transmis urări de Sărbători.

Potrivit purtătorului de cuvânt, a doua discuţie a avut loc cu puţin înainte ca Trump să depună jurământul şi a avut ca obiectiv stabilirea detaliilor pentru o discuţie între liderul de la Kremlin şi noul lider de la Casa Albă.

Două surse apropiate dosarului au declarat în ianuarie pentru Reuters că momentul apelurilor ridică întrebarea dacă Flynn a încercat să îl liniştească pe ambasador în legătură cu aceste sancţiuni.

Alte trei surse citate de Reuters sub acoperirea anonimatului au declarat că Flynn a avut cinci discuţii telefonice cu diplomatul.

Se pare că investigaţia împotriva consilierului de securitate face parte dintr-o anchetă mai largă a comunităţii de informaţii şi a autorităţilor americane cu privire la activităţile demarate de Rusia în Statele Unite.

Aceste discuţii telefonice au fost înregistrate în timpul unor operaţiuni de monitorizare a diplomaţilor ruşi staţionaţi în SUA.

Locotenent-generalul în retragere Flynn, în vârstă de 57 de ani, şi-a început cariera în Forţele Terestre în 1981 şi a fost mobilizat în Afganistan şi Irak. Flynn a devenit directorul Agenţiei pentru Informaţii a Apărării (DIA) în 2012, în administraţia Obama, dar s-aretras cu un an înainte să-şi încheie mandatul şi a devenit un aprig critic al politicii externe a lui Obama.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Primăria Botoşani cumpără Casa Ankele, un monument istoric situat în Centrul Vechi al orașului
Primăria Botoşani cumpără Casa Ankele, un monument istoric situat în Centrul Vechi al orașului
Primăria Botoşani urmează să devină proprietar pe unul dintre cele mai valoroase imobile din Centrul Vechi al municipiului, ...
CE Oltenia a depus cerere de finanțare din Fondul de Modernizare pentru centralele pe gaz de la Turceni și Ișalnița
CE Oltenia a depus cerere de finanțare din Fondul de Modernizare pentru centralele pe gaz de la Turceni și Ișalnița
Complexul Energetic Oltenia a depus astăzi aplicație pentru finanțarea din bugetul Fondului pentru Modernizare a proiectelor ...
România va primi în acest an un număr de 100.000 de muncitori străini
România va primi în acest an un număr de 100.000 de muncitori străini
Guvernul a aprobat proiectul de Hotărâre care stabileşte contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei ...