SUA cred că Rusia este în spatele difuzării conversației în care Victoria Nuland jignește UE

Unii oficiali americani cred că Rusia se află în spatele difuzării pe YouTube a înregistrării audio în care secretarului de stat adjunct american pentru afaceri europene, Victoria Nuland, îi scapă o expresie injurioasă la adresa Uniunii Europene, scrie joi CBS News.
Economica.net - vin, 07 feb. 2014, 08:10
SUA cred că Rusia este în spatele difuzării conversației în care Victoria Nuland jignește UE

Respectivii oficiali remarcă faptul că vice-premierul rus Dmitri Rogozin a fost printre primii care au comentat înregistrarea ce surprinde un dialog între Victoria Nuland și ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt. De asemenea, înregistrarea audio, însoțită de pozele celor doi diplomați americani, are o subtitrare în limba rusă și i s-a dat titlul ‘Marionetele Maidanului’, tot în limba rusă, aluzie la Piața Independenței din Kiev, denumită ‘Maidan’, locul care din luna noiembrie este epicentrul protestelor antiguvernamentale declanșate de refuzul președintelui Viktor Ianukovici de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană, el preferând în schimb o apropiere de Moscova.

În conversația postată pe YouTube, Nuland și Pyatt discută despre variantele de soluționare a crizei ucrainene și despre cum ar trebui tratați liderii opoziției de la Kiev, Vitali Kliciko, Arseni Iațeniuk și Oleg Tiagnibok. ‘Nu cred că Kliciko ar trebui să intre în guvern. Nu cred că este necesar. Nu mi se pare o ideea bună’, afirmă Victoria Nuland despre fostul campion la box, în prezent lider al formațiunii de opoziție UDAR.

Referindu-se la posibilitatea implicării Națiunilor Unite în criza din Ucraina, ea îi spune ambasadorului: ‘Cred că ar fi minunat, ar ajuta să așezăm lucrurile și ONU ar putea contribui, dar, știi ceva … fuck UE’.

‘Exact! Și cred că ar trebui să facem ceva pentru ca totul să funcționeze pentru că poți fi sigură că atunci când lucrurile o să înceapă să meargă, rușii o să acționeze în culise pentru a le torpila’, răspunde ambasadorul Geoffrey Pyatt.

În timp ce purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, consideră că reacția lui Rogozin ‘spune ceva despre rolul Rusiei’ în difuzarea acestui dialog, purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Jennifer Psaki, a refuzat să confirme autenticitatea înregistrării, dar a afirmat că dacă rușii sunt cei care au interceptat, înregistrat și postat o conversație diplomatică privată, atunci acesta ar fi ‘un nou nivel de jos al șmecheriilor rusești’ . Ea a precizat însă că Victoria Nuland a prezentat scuze omologilor ei europeni după această întâmplare.

Potrivit unui alt reprezentant al Departamentului american de Stat, care s-a exprimat sub protecția anonimatului, respectiva conversație pare a fi o înregistrare autentică a unui dialog de săptămâna trecută.

Această înregistrare readuce în discuție practicile interceptării conversațiilor telefonice ale politicienilor de rang înalt, dezvăluite de fostul consultant CIA, Edward Snowden, în prezent refugiat în Rusia, cel care a deconspirat un vast sistem de spionaj electronic folosit la scară globală de serviciile secrete americane ce au interceptat și telefoanele liderilor unor țări aliate, cum a fost cel al cancelarului german Angela Merkel.

Te-ar mai putea interesa și
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O „forţă de reacţie rapidă” a UE ar putea să fie înfiinţată în 2025, susţine Parisul
O 'forţă de reacţie rapidă' a Uniunii Europene, evocată joi de preşedintele francez Emmanuel Macron şi destinată unor operaţiuni de tipul evacuării de cetăţeni din ţări în criză, ar......
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Mecanismul privind salariul minim european începe de la 1 iulie
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că mecanismul privitor la implementarea salariului minim european va începe ...
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
UE înăspreşte regulile pe care trebuie să le respecte retailerul chinez de modă Shein
Comisia Europeană a desemnat, vineri, în mod oficial, comerciantul Shein drept platformă online foarte mare (VLOP) în ...
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Ciolacu: Sunt bani de salarii, sunt bani de pensii, sunt bani pentru profesori
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că Guvernul are toţi banii necesari pentru a plăti pensiile şi salariile, ...