SUA: Creşterea economică din trimestrul al doilea a fost revizuită în sus, până la 3%

Economia americană a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al doilea, când a cunoscut cel mai puternic avans din ultimii doi ani, existând semnale că ritmul de creştere s-a menţinut şi la începutul celui de-al treilea trimestru, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 13:38
SUA: Creşterea economică din trimestrul al doilea a fost revizuită în sus, până la 3%

Departamentul american al Comerţului a dat publicităţii miercuri cea de a doua estimare cu privire la evoluţia Produsului Intern Brut în perioada aprilie-iunie 2017, conform căreia economia americană a înregistrat o creştere de 3% în ritm anual, în loc de un avans de 2,6% cât s-a anunţat anterior. Noile estimări ale Departamentului american al Comerţului sunt superioare prognozelor analiştilor intervievaţi de Reuters, care se aşteptau la o revizuire până la 2,7%, după ce în primul trimestru economia americană a înregistrat o creştere anualizată de 1,2%.

Chletuielile de consum, responsabile pentru două treimi din activitatea economică a SUA, au crescut cu 3,3% în trimestrul al doilea, în loc de un avans de 2,8% cât s-a raportat iniţial, şi au fost principalul factor care a stat la baza accelerării ritmului de creştere în perioada aprilie-iunie. Însă majorarea cheltuielilor de consum s-a făcut pe seama economisirii. Rata economisirii a scăzut la 3,7% în trimestrul al doilea de la 3,9% în primul trimestru.

Companiile şi-au adus şi ele aportul la creşterea economică în trimestrul al doilea, cheltuielile pentru echipamente înregistrând un salt de 8,8%, cel mai puternic ritm de creştere din ultimii doi ani, faţă de o creştere de 8,2% cât s-a raportat iniţial. De asemenea, investiţiile în structuri nonrezidenţiale au crescut cu 6,2%, faţă de 4,9% cât s-a raportat iniţial.

În schimb, sectorul imobiliar a tras în jos creşterea economică în trimestrul al doilea, investiţiile în construcţiile de locuinţe înregistrând o contracţie de 6,5%, cea mai slabă performanţă din ultimii şapte ani.

Graţie accelerării din trimestrul al doilea, economia americană a înregistrat o creştere de 2,1% în primele şase luni ale acestui an. Preşedintele Donald Trump şi-a propus ca ţintă pentru 2017 o creştere economică de 3%, care ar urma să fie atinsă printr-o combinaţie de reduceri de taxe, cheltuieli în infrastructură şi dereglementări. Însă, până acum, administraţia Trump nu a reuşit să treacă prin Congres niciun act legislativ cu carcater economic şi nici nu şi-a definitivat planurile referitoare la reforma fiscală sau investiţiile în infrastructură.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...