SUA critică Germania pentru politicile economice care ar încetini recuperarea economică a Europei

Trezoreria Statelor Unite a criticat în termeni duri politicile economice ale Germaniei, despre care afirmă că afectează recupererea atât în Europa, cât şi la nivel global, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.
Economica.net - joi, 31 oct. 2013, 10:11
SUA critică Germania pentru politicile economice care ar încetini recuperarea economică a Europei

În raportul semianual privind piaţa valutară, Trezoreria SUA a identificat modelul Germaniei de creştere economică bazat pe export ca factor major responsabil de recuperarea lentă a zonei euro. SUA au plasat Germania înaintea Chinei, o ţintă tradiţională, şi Japoniei în secţiunea de concluzii a raportului.

Statele Unite înregistrează o creştere slabă şi s-au confruntat cu nemulţumirea unor ţări în privinţa încercărilor de a-şi revitaliza economia, inclusiv prin lichidităţile masive introduse de Rezerva Federală în sistemul financiar. SUA au fost criticate şi pentru impactul global negativ al blocajului politic care a cauzat oprirea parţială a activităţii statului şi creşterea limitei de îndatorare doar în ultimul moment.

Raportul Trezoreriei critică cele mai mari trei economii din lume după SUA.

Concentrarea pe Germania reprezintă o schimbare surprinzătoare în angajamentul economic al administraţiei americane cu unul dintre cei mai importanţi aliaţi, notează cotidianul american. Încă din primele faze ale crizei din zona euro, oficialii americani au evitat să critice public Germania, având în vedere rolul esenţial al acesteia în menţinerea intactă a zonei euro.

Preşedintele Barack Obama şi cei mai importanţi oficiali americani au lucrat cu atenţie, fără să informeze public, pentru a determina Germania să adopte politici economice considerate mai potrivite de Washington, evitând în alcelaşi timp să antagonizeze liderii germani.

Raportul privind piaţa valutară vine într-o perioadă în care relaţiile dintre Germania şi SUA se află sub presiune din alte motive, printre care acuzaţiile privind activităţile de spionaj ale agenţiilor de securitate americane.

„Ritmul anemic al creşterii cererii de consum din Germania şi dependenţa ţării de exporturi au restricţionat reechilibrarea într-o perioadă în care alte ţări din zona euro s-au aflat sub presiune severă pentru a reduce consumul şi importurile, astfel încât să promoveze o ajustare economică. (…) Rezultatul a fost o direcţie deflaţionistă pentru zona euro, precum şi pentru economia mondială”, se arată în raportul Trezoreriei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanţe german a declarat că organizaţii internaţionale printre care Fondul Monetar Internaţional, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi Comisia Europeană au evaluat recent favorabil politicile economice ale ţării. Cererea puternică de consum contribuie la creşterea economică a Germaniei, a spus reprezentantul Ministerului de Finanţe.

FMI a cerut în mod repetat Germaniei să susţină cererea de consum, afirmând că surplusul comercial semnificativ al ţării vine pe seama partenerilor din sudul Europei.

Unii critici afirmă că rapoartele Trezoreriei privind piaţa valutară sunt „lipsite de dinţi”, întrucât niciun partener comercial important al SUA nu a fost catalogat în aproape două decenii ca manipulator de monedă. Totuşi, SUA au folosit raportul ca instrument diplomatic pentru a convinge alte ţări să-şi schimbe politicile economice şi comerciale.

Nemulţumirile legate de Germania incluse în raport sunt deja cunoscute şi au fost transmise în anii trecuţi de oficiali americani celor germani. Includerea comentariilor legate de economie în general într-un raport care vizează piaţa valutară este însă neobişnuită, scrie Wall Street Journal.

Euro s-a întărit cu 4% în acest an, în contextul creşterii încrederii investitorilor în recuperarea uniunii monetare şi al aşteptărilor ca Rezerva Federală a SUA să menţină programul de sprijinire a economiei cu lichidităţi.

Euro mai puternic ajută economia SUA, întrucât produsele americane devin mai competitive pe piaţa externă. Oficiali americani par acum îngrijoraţi că politicile germane ar putea crea distorsiuni pe termen lung în economia globală.

În timp ce Germania contribuie la definirea politicilor economice pentru zona euro, SUA vor să se asigure că uniunea monetară europeană nu se va baza prea mult pe export şi prea puţin pe cererea internă în procesul de recuperare.

Criticile administraţiei Obama au crescut în intensitate începând din aprilie, când a fost publicat precedentul raport privind piaţa valutară. La momentul respectiv, Trezoreria a notat, doar, că Germania şi Olanda au în continuare excedente comerciale mari şi a menţionat un declin al cererii în Europa. Raportul actual semnalează că surplusul comercial al Germaniei îl depăşeşte acum pe cel al Chinei.

Momentul ales pentru publicarea criticilor reprezintă o încercare de a influenţa politicile economice ale Germaniei într-o perioadă în care se formează o nouă coaliţie şi este dezbătută agenda următorilor ani, a afirmat Jacob Kirkegaard, expert pentru zona euro la Peterson Institute for International Economics.

Dependenţa de exporturi a zonei euro face mai dificilă rezolvarea problemelor economice în SUA şi alte ţări.

„Zona euro acaparează cerere de la restul lumii, în loc să compenseze încetinirea creşterii pe pieţele emergente”, a spus el.

Indiferent de criticile dure din străinătate, politicienii germani discută în prezent cum să stimuleze investiţiile companiilor şi cheltuielile populaţiei. Există, de asemenea, un consens amplu în Germania că surplusul comercial masiv al ţării este un semn al forţei economice şi competitivităţii.

Raportul Trezoreriei a menţinut îngrijorarea privind politicile Chinei, Japoniei şi Coreei de Sud, dar nu a nominalizat niciun stat ca manipulator de monedă.

Trezoreria a reiterat criticile la adresa Beijingului privind necesitatea ca autorităţile chineze să permită aprecierea mai rapidă a monedei, în timp ce Coreea de Sud ar trebui să-şi reducă intervenţiile pe piaţa valutară.

În cazul Japoniei, Trezoreria a afirmat că pare să respecte acordurile internaţionale referitoare la piaţa valutară, dar că va continua să „monitorizeze cu atenţie” politicile economice ale statului nipon.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că situaţia cazurilor confirmate cu tulpină......
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie folosită în Qatar
Calea ferată Brașov – Sighișoara: Tuneluri de 12 km vor fi săpate pe secțiunea Apața – Cața cu tehnologie ...
Lungimea tunelurilor realizate pe secțiunea Apața – Cața, Magistrala IV feroviară, va fi de 12 kilometri, aproape jumătate ...