SUA dispuse să meargă singure împotriva Siriei, dacă este necesar

Administraţia Obama a declarat miercuri că va lua măsuri împotriva guvernului sirian chiar şi fără sprijinul aliaţilor sau al Naţiunilor Unite pentru că paralizia diplomatică nu trebuie să împiedice un răspuns la presupusul atac chimic din afara capitalei siriene Damasc săptămâna trecută, relatează Associated Press.
Economica.net - joi, 29 aug. 2013, 05:15
SUA dispuse să meargă singure împotriva Siriei, dacă este necesar

Noi solicitări ca Organizaţia Naţiunilor Unite să autorizeze o acţiune militară în Siria ar putea complica planul administraţiei Obama de a lua măsuri de retorsiune asupra unui presupus atac cu gaze toxice la est de Damasc, despre care oficiali americani susţin că a fost efectuat de forţele preşedintelui Bashar al-Assad.

Dar o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a declarat că posibila respingere la ONU a planului SUA – cel mai probabil în frunte cu Rusia – nu va încetini ritmul măsurilor administraţiei.

„Nu putem fi opriţi în a răspunde de intransigenţa Rusiei – continuarea intransigenţei – la Naţiunile Unite”, a declarat Marie Harf . „Situaţia este atât de gravă încât necesită un răspuns”.

SUA nu au prezentat public dovada că guvernul lui Assad a folosit arme chimice mortale lângă Damasc săptămâna trecută, notează AP. Chiar şi aşa, oficiali americani, printre care vicepreşedintele Joe Biden, au arătat cu degetul la Assad. Administraţia a planificat un briefing prin teleconferinţă joi asupra Siriei pentru liderii Camerei Reprezentanţilor şi Senatului şi comitetele de securitate naţională, din ambele partide, au declarat oficiali americani şi consilieri din Congres.

Serviciile secrete americane au interceptat comunicaţii între comandanţi militari sirieni de rang inferior discutând despre atacul chimic, dar comunicaţiile nu leagă în mod specific atacul de un oficial suficient de înalt pentru a face legătura masacrului chiar cu Assad, potrivit afirmaţiilor făcute de trei responsabili ai serviciilor secrete americane. Ei s-au exprimat cu condiţia anonimatului întrucât nu au fost autorizaţi să discute informaţii secrete în mod public.

Pentru Casa Albă ideal ar fi ca informaţiile secrete să lege atacul direct de Assad sau de cineva din cercul său interior, pentru a exclude posibilitatea că un escroc din armată a decis să folosească arme chimice fără autorizaţia lui Assad, mai notează AP.

Această căutare de informaţii suplimentare pentru a susţine cauza Casei Albe pentru un atac asupra infrastructurii militare a lui Assad a întârziat publicarea raportului de către Biroul Directorului Informaţiilor Naţionale de stabilire a dovezilor împotriva lui Assad. Raportul a fost promis la începutul acestei săptămâni de oficiali ai administraţiei.

CIA şi Pentagonul au lucrat pentru a aduna mai multe informaţii din surse secrete umane făcând legătura între Assad şi atac, bazându-se pe serviciile de informaţii din Iordania, Arabia Saudită şi Israel, au declarat oficialii.

Atât CIA cât şi Defense Intelligence Agency /Agenţia de Informaţii de Apărare/ au propriile lor surse umane – comandanţii rebelilor şi alţii care trec frontiera pentru a raporta ofiţerilor CIA şi de la informaţii de apărare la taberele de antrenament din Iordania şi Turcia. Dar activitatea lor este mult mai redusă decât a unora dintre celelalte servicii de informaţii şi este nevoie de mai mult timp pentru contactele lor să ajungă până la ei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...