1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Extern

SUA: Donald Trump vrea să reformeze sistemul imigraţiei legale

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat miercuri sprijinul faţă de o reformă a sistemului imigraţiei legale în SUA, destinată să scadă drastic numărul de imigranţi slab calificaţi şi să facă astfel încât atribuirea de permise de rezidenţă să se bazeze pe merit, relatează AFP.

04 aug, 2017 | Agerpres

Propunerea de lege, elaborată de către senatorii republicani Tom Cotton şi David Perdue, are drept scop să le acorde prioritate persoanelor care vorbesc limba engleză şi să plafoneze la 50.000 pe an numărul de refugiaţi care obţin drept de rezidenţă în SUA.

''Această lege va reprezenta cea mai importantă reformă a sistemului nostru în materie de migraţie din ultima jumătate de secol'', a comentat Trump la Casa Albă, adresându-le mulţumiri celor doi senatori, prezenţi alături de el, pentru că au elaborat un proiect de lege ''istoric şi crucial''.

Textul are puţine şanse să fie adoptat de Congres. El a fost imediat respins de către influentul senator de Carolina de Sud Lindsey Graham, care spune că este în favoarea unui sistem bazat pe merit, dar consideră că proiectul prezentat de Casa Albă ar avea ''un impact devastator'' asupra economiei statului său.

Acest anunţ oferă totuşi Casei Albe o ocazie de a le arăta susţinătorilor miliardarului ajuns preşedinte că încearcă să-şi respecte principalele promisiuni din campania electorală.

Legea, denumită 'Reforming American Immigration for Strong Employment' (RAISE, Reforma imigraţiei americane pentru o ocupare puternică a forţei de muncă), ''va schimba modul în care SUA acordă 'cărţi verzi' unor cetăţeni din alte ţări'', a afirmat Trump, referindu-se la permisul de rezident permanent ''Green Card''.

Atribuirea acestui document, foarte râvnit, va fi stabilită printr-un sistem de notare, care ''îi va avantaja pe imigranţii care vorbesc limba engleză, pot să se întreţină financiar singuri şi pe cei din familia lor, şi care au competenţe ce vor contribui la economia noastră'', a mai spus republicanul.

Potrivit Casei Albe, ''doar un imigrant din 15 vine în SUA pe baza calificărilor sale''. ''În medie, un milion de imigranţi sunt autorizaţi să se instaleze legal în SUA în fiecare an şi majoritatea dintre ei sunt muncitori mai puţin sau deloc calificaţi. Acest aflux înseamnă o creştere egală cu populaţia din San Francisco în fiecare an'', a precizat executivul american.

Senatorii au indicat că obiectivul este de a reduce acest număr cu circa jumătate odată cu introducerea noului sistem, inspirat din cele în vigoare în Canada şi Australia.


În opinia preşedintelui american, legislaţia actuală ''a pus presiune pe muncitorii şi contribuabilii americani şi pe resursele comunităţii''. ''Ea a fost injustă pentru populaţia noastră, pentru cetăţenii noştri, pentru muncitorii noştri'', a mai spus Trump, dând asigurări că reforma avută în vedere va proteja ''familiile americane aflate în dificultate''.

Detractorii unei astfel de reforme sunt însă de părere că această evoluţie legislativă se va traduce de fapt printr-o scădere a salariilor din cauza reducerii numărului de imigranţi creatori de locuri de muncă.

Academia Naţională de Ştiinţe a ajuns la concluzia, după ce a studiat statisticile din ultimele două decenii, că impactul imigraţiei asupra salariilor muncitorilor nativi din SUA a fost ''foarte slab''. În schimb, potrivit Academiei, ''imigraţia a avut un impact global pozitiv asupra creşterii economice pe termen lung în SUA'', chiar dacă prima generaţie de imigranţi a reprezentat mai degrabă o povară pentru resursele naţiunii.

AFP notează că mesajul prezidenţial le va încălzi probabil inimile muncitorilor albi puţin calificaţi - baza electorală a lui Trump -, ale căror salarii au stagnat şi care cred că dominaţia lor culturală se erodează.

În martie, în primul său discurs de politică generală în faţa celor două camere ale Congresului întrunite în sesiune comună, Trump a trasat contururile unei reforme a sistemului de imigraţie în SUA, ce constă în a acorda prioritate imigranţilor cel mai bine calificaţi şi a da dovadă de fermitate faţă de imigranţii clandestini.

Trump a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale provenite din America Latină o prioritate a programului său, în special cu proiectul său de ridicare a unui zid la graniţa cu Mexicul, pentru a combate violenţa bandelor infracţionale hispanice. Dar acest proiect de limitare a imigraţiei legale are puţine şanse de a beneficia de o susţinere vastă din partea şefilor de companii şi chiar în cadrul Partidului Republican.

Senatorul Tom Cotton a prezentat prima dată propunerea sa de lege în februarie în Senat, unde ea a rămas de atunci uitată în sertare.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO