SUA: Exploatarea gazelor de șist riscă să agraveze penuriile de apă

Exploatarea gazelor de șist în Statele Unite are loc, în cea mai mare parte, în regiuni deja confruntate cu 'stres hidric', riscând să agraveze penuriile de apă, potrivit unui studiu al grupului de organizații Ceres, publicat miercuri, relatează AFP.
Economica.net - joi, 06 feb. 2014, 12:48
SUA: Exploatarea gazelor de șist riscă să agraveze penuriile de apă

Aflată în plină expansiune în SUA, exploatarea petrolului și gazelor de șist se realizează în principal prin tehnica fracturării hidraulice, care constă în injectarea la o presiune foarte mare a unor cantități mari de apă cu nisip și aditivi chimici, pentru a elibera hidrocarburile închise în roci.

Circa jumătate din puțurile săpate începând cu 2011 în Statele Unite și vestul Canadei în scopul utilizării acestei tehnici controversate se află în regiuni deja confruntate cu un puternic ‘stres hidric’ — atunci când cererea de apă depășește cantitatea disponibilă într-o anumită perioadă sau atunci când utilizarea apei este limitată de proasta calitate a acesteia—, indică studiul grupului de organizații Coalition for Environmentally Responsible Economies (Ceres).

Studiul a fost realizat în baza a 40.000 de forări efectuate între 2011 și mai 2013, precizează agenția franceză de presă.

‘Fracturarea hidraulică agravează concurența pentru apă în unele din regiunile cel mai afectate de secetă și stresul hidric’, rezumă Mindy Lubber, președinta Ceres, care reunește agenții neguvernamentale, cercetători și companii.

Raportul subliniază, în special, impactul exploatării gazelor de șist în California, stat care se confruntă în prezent cu una din cele mai grave episoade de secetă din ultimul secol.

‘Dezvoltarea gazelor de șist în multe regiuni (din SUA) se bazează, în mare parte, pe resursele de apă subterană, care sunt, în general, mai puțin reglementare decât cele de suprafață, agravând astfel riscul de diminuare a resurselor de apă’, argumentează documentul.

Pentru a evalua mai bine amploarea problemei, studiul face apel la o mai mare transparență și cere companiilor să dezvăluie cantitatea de apă utilizată în fiecare din puțuri, raționalizând, în același timp, utilizarea sa.

Exploatarea gazelor și petrolului de șist alimentează o revoluție energetică în SUA, care ar putea deveni, anul acesta, cel mai mare producător de ‘aur negru’ al planetei, încheie France Presse.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...