SUA: Facebook, Google şi peste 150 de companii atacă în justiţie decretul antiimigraţie al lui Donald Trump

Peste 150 de companii americane, în special din sectorul tehnologic, între care unele celebre precum Facebook, Google şi Microsoft, au luat din nou poziţie miercuri într-un document judiciar împotriva politicii antiimigraţie a lui Donald Trump, relatează France Presse.
Economica.net - joi, 20 apr. 2017, 07:23
SUA: Facebook, Google şi peste 150 de companii atacă în justiţie decretul antiimigraţie al lui Donald Trump

Ordinul executiv revizuit semnat la începutul lunii martie de preşedintele american, la fel ca şi prima versiune emisă la sfârşitul lunii ianuarie, ‘provoacă daune substanţiale întreprinderilor americane, salariaţilor lor şi întregii economii’, afirmă acest document, transmis unei Curţi de Apel din Virginia (estul SUA).

Această instanţă trebuie să decidă asupra legalităţii ordinului care are scopul să interzică intrarea refugiaţilor şi cetăţenilor din şase ţări musulmane, dar care constituie obiectul unei confruntări judiciare. Un judecător federal din Hawaii a blocat chiar aplicarea sa în cursul lunii martie.

Scrisoarea companiilor aduce un sprijin oficial oponenţilor decretului, amintind în special că SUA sunt o ‘naţiune de imigranţi’ şi evocând contribuţia acestora în viaţa economică, politică, culturală şi sportivă a ţării.

Aceasta afirmă de asemenea că decretul afectează capacitatea întreprinderilor americane de a concura pe scena internaţională şi a recruta salariaţi talentaţi şi îndeamnă multinaţionalele să se instaleze în afara Statelor Unite.

Documentul cuprinde în total 162 de semnături.

Se regăsesc aici numeroase companii din domeniul tehnologiei de diferite mărimi, printre care actori istorici în sector precum Intel, Hewlett Packard Enterprise, eBay, Yahoo!, Netflix, societăţile miliardarului Elon Musk, SpaceX şi Tesla sau cele ale lui Jack Dorsey, Square şi Twitter, precum şi alte numeroase create de curând (startup-uri) precum Airbnb, Fibit, GoPro, Pinterest, Snap, Uber…

Lista cuprinde de asemenea câteva companii care nu fac parte din sectorul tehnologic, precum cea specializată în iaurturi Chobani.

Sectorul tehnologiilor a luat deja poziţie în mod hotărât la începutul anului împotriva primei versiuni a decretului, fiind îngrijorat de consecinţele imediate ale precedentului pe care l-ar putea crea pentru un domeniu ce se bazează enorm pe talente străine.

Noua ofensivă intervine a doua zi după semnarea de către Donald Trump a unui nou ordin executiv ce vizează de această dată reformarea atribuirii vizelor preferate de sectorul tehnologic, între care celebrele vize de tipul H-1B, permise de lucru destinate savanţilor, inginerilor şi programatorilor informatici, care constituie în special o cale de acces pentru mulţi specialişti indieni atraşi de Silicon Valley. Statele Unite eliberează circa 85.000 de astfel de vize anual.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...