1EUR = 4.7537 RON | Bucureşti 20 º

Finanţe şi bănci

SUA: Fed menţine rata dobânzii, pe fondul încetinirii economiei la sfârşitul anului trecut

Rezerva Federală a SUA a menţinut miercuri dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%, pe fondul încetinirii economiei în trimestrul patru din 2016 şi al uşoarei creşteri a ratei şomajului, transmit DPA şi BBC.

02 feb, 2017 | Agerpres

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a apreciat că perspectivele economice rămân pozitive şi a reiterat că anticipează o creştere graduală a ratei dobânzii, analiştii aşteptându-se la o decizie în acest sens în prima jumătate a acestui an.

În decembrie, rata şomajului în SUA a urcat la 4,7%, de la 4,6% luna precedentă, în condiţiile în care prima economie a lumii a creat 156.000 de noi locuri de muncă.

Economia americană a înregistrat în trimestrul al patrulea al anului trecut o creştere sub aşteptări, ca urmare a majorării importurilor şi scăderii exporturilor, arată o estimare preliminară publicată săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului.

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, în perioada octombrie-decembrie 2016, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 1,9%, după un avans de 3,5% în trimestrul al treilea. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,2%.

Pe ansamblul anului 2016, prima economie a lumii a înregistrat un avans de 1,6%, după o creştere de 2,6% în 2015. Este vorba despre cea mai slabă performanţă a economiei SUA de după 2011 şi totodată al 11-lea an în care SUA au înregistrat o creştere economică anuală mai mică de 3%.

Pentru acest an, Rezerva Federală mizează pe o expansiune moderată de 2,1% a economiei americane, în timp ce Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 2,3%.

În 14 decembrie 2016, Rezerva Federală a SUA a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75% dobânda de politică monetară.

Noile proiecţii arată că Fed se aşteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017. Inflaţia va atinge 1,9% anul viitor şi 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO