SUA: Google spune că nu utilizează în scop comercial datele medicale pe care le-a colectat

Google s-a angajat marţi că nu va utiliza în scop comercial datele medicale a milioane de pacienţi din Statele Unite, după controversa izbucnită luni la aflarea faptului că gigantul tehnologic are acces la respectivele informaţii în baza unui acord cu o reţea de spitale, transmite EFE.
Economica.net - mie, 13 nov. 2019, 13:12
SUA: Google spune că nu utilizează în scop comercial datele medicale pe care le-a colectat

„Pentru a fi clar: în baza acestui acord, datele medicale nu pot fi utilizate pentru niciun alt scop decât pentru a furniza aceste servicii pe care le oferim în virtutea acordului, iar datele pacienţilor nu pot fi combinate cu nicio informaţie a Google despre consumatori”, a indicat preşedintele Google Cloud, Tariq Shaukat.

Google Cloud este platforma de servicii de stocare a Google, a treia din lume după AWS Amazon şi Azure Microsoft, şi oferă companiilor nu doar o platformă în care să-şi „depoziteze” cantităţile lor uriaşe de date, ci de asemenea instrumente bazate pe inteligenţă artificială pentru a interpreta şi genera soluţii în acord cu informaţiile disponibile.

Astfel, arată compania, obiectivul este dublu: pe de o parte, eliberarea spitalelor de sarcinile de gestionare şi stocare a acestor date şi, pe de altă parte, îmbunătăţirea serviciului prestat de acestea prin punerea la dispoziţia lor a tehnicilor de analizare a datelor care economisesc timpul medicilor şi le oferă sugestii cu privire la posibile tratamente.

Polemica a izbucnit luni când cotidianul The Wall Street Journal a scris că, prin intermediul unui acord existent între Google Cloud şi reţeaua de spitale Ascension, cea mai mare firmă catolică de acest tip din SUA, compania tehnologică a colectat fără permisiune şi avea acces la datele medicale a zeci de milioane de pacienţi.

Acordul a fost semnat anul trecut, însă schimbul de date dintre Google şi Ascension – operaţiune intitulată ‘Project Nightingale’ (Proiect Privighetoarea) – s-a accelerat în această vară.

Între datele colectate de Google, figurează diagnostice medicale, rezultate ale unor teste de laborator şi registre de internare, între alte rapoarte, ceea ce echivalează cu un istoric medical complet, cu nume şi date de naştere ale pacienţilor, a detaliat ziarul american.

Unul din elementele care a generat cele mai multe discuţii, după publicarea informaţiilor luni, a fost nu faptul că Google avea acces la date ca furnizor al respectivului serviciu (ceea ce compania asigură că este perfect legal), ci că pacienţii şi medicii nu au fost informaţi în această privinţă.

„Aceste organizaţii, precum Ascension, folosesc Google pentru a gestiona într-un mod sigur datele pacienţilor, în conformitate cu standarde stricte de confidenţialitate şi securitate. Ei au custodia datelor, iar noi le oferim serviciile pe care le solicită”, s-a apărat Google în faţa criticilor primite.

Efortul Google de a strânge legăturile cu industria medicală se încadrează în apetitul în creştere al Silicon Valley pentru analiza datelor legate de sănătatea persoanelor, o direcţie de afaceri care este de asemenea explorată de alţi giganţi tehnologici precum Amazon, Microsoft şi Apple.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută – industria lemnului
Statul subvenţionează, paradoxal, încălzirea cu combustibili fosili, în timp ce energia pe biomasă nu este susţinută ...
Lemnul furnizează o energie termică ieftină, accesibilă, regenerabilă, bazată pe o resursă internă, dar în mod paradoxal ...
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
GCS: Incidenţa cazurilor de COVID – sub 5 la mia de locuitori în toate oraşele
 Incidenţa cazurilor de COVID-19 cumulată la 14 zile nu depăşeşte 5 la mia de locuitori în niciun oraş din ţară, ...
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Imobil vechi de 100 de ani, unde Securitatea și Primăria Galați și-au avut sediile, a fost scos la vânzare
Grand Hotel, un imobil vechi de 100 de ani din Galați, unde și-au avut sediile Securitatea și Primăria, a fost scos la ...