SUA impun restricții unor oficiali din Hong Kong

SUA vor impune restricţii de viză unor responsabili din Hong Kong, teritoriu chinez semiautonom unde a intrat în vigoare o lege asupra securităţii naţionale denunţată de militanţii pro-democraţie, a anunţat vineri secretarul de stat american, informează sâmbătă AFP, citată de Agerpres.
AGERPRES - sâm, 30 mart. 2024, 12:08
SUA impun restricții unor oficiali din Hong Kong

Noua legislaţie prevede în special pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru astfel de infracţiuni precum trădarea de stat şi insurecţia.

Beijingul „a continuat să ia măsuri împotriva gradului înalt de autonomie promis Hong Kong-ului, împotriva instituţiilor sale democratice şi drepturilor şi libertăţilor sale”, a explicat Blinken într-un comunicat.

Ca răspuns la „intensificarea reprimării” şi la restricţiile impuse „societăţii civile, media şi vocilor disidente”, Departamentul de Stat „ia măsuri pentru a impune noi restricţii de viză mai multor responsabili din Hong Kong”, adaugă Blinken.

Secretarul de stat american nu a oferit mai multe detalii cu privire la aceste măsuri şi nici nu a precizat numele responsabililor vizaţi.

Aceste declaraţii intervin după ce Departamentul de Stat a prezentat vineri, în Congres, raportul său anual asupra relaţiilor cu Hong Kong-ul. Documentul evaluează dacă SUA pot continua să lucreze cu Hong Kong-ul altfel decât cu China continentală.

„Anul acesta, am certificat încă o dată că Hong Kong-ul nu justifică să fie tratat de legile americane în maniera în care aceste legi erau aplicate Hong Kong-ului” înainte de retrocedarea acestui teritoriul Chinei de către Regatul Unit, în 1997, afirmă Blinken.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe chinez la Hong Kong „a condamnat ferm” raportul american, estimând că el defăimează noua lege asupra securităţii naţionale şi constituie o ingerinţă în afacerile interne ale Chinei.

În 2020, Beijingul a impus o lege asupra securităţii naţionale după amplele manifestaţii din anul precedent în favoarea democraţiei în Hong Kong.

Aceasta a dus la o primă serie de restricţii în materie de viză şi la sancţiuni americane împotriva unor responsabili ai Hong Kong-ului, acuzaţi de Washington că erodează drepturile şi libertăţile care diferenţiază oraşul de restul Chinei.

SUA au revocat de asemenea în 2020 statutul comercial special de care beneficia piaţa financiară din Hong Kong, ca răspuns la reprimarea manifestaţiilor din 2019, uneori violente, în favoarea democraţiei.

Textul adoptat de Parlamentul local din Hong Kong şi intrat în vigoare pe 23 martie completează legislaţia din 2020.

Vineri, postul de radio american Radio Free Asia, finanţat de Congresul american, a anunţat că şi-a închis biroul din Hong Kong din cauza acestei legi, afirmând că se teme pentru securitatea jurnaliştilor săi.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, pe care l-a ținut blocat timp de 27 de ani
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” ...
Catedra de profesor de Fizică a președintelui Klaus Iohannis de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” a devenit vacantă, după aproximativ 27 de ani în care postul a fost rezervat,......
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Prețul cacao s-a prăbușit cu 27% în ultimele două zile, într-o perioadă de fluctuații fără precedent pe burse
Cotaţiile futures la cacao s-au prăbuşit, pierzând până la 27% în doar două zile, iar fluctuaţiile de preţuri sunt ...
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noile medicamente pentru obezitate influențează cheltuielile consumatorilor. Restaurantele fast food, marii pierzători
Noua generație de medicamente pentru obezitate produce schimbări ample în industria farma, dar are ramificații și în ...
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România a deschis primul său magazin din Pitești, al 42-lea din rețea
DOUGLAS România își continuă extinderea prin deschiderea primului magazin din Pitești, în Argeș Mall, care devine, ...