SUA impun tarife de import pentru panouri solare şi maşini de spălat. China şi Coreea de Sud sunt afectate puternic

Autorităţile SUA au aprobat controversatele tarife pentru maşinile de spălat şi panourile solare importate, cei mai afectaţi fiind producătorii din China şi Coreea de Sud, transmit BBC, Reuters şi AP.
Economica.net - mar, 23 ian. 2018, 07:19
SUA impun tarife de import pentru panouri solare şi maşini de spălat. China şi Coreea de Sud sunt afectate puternic

Decizia este în linie cu agenda comercială a preşedintelui Donald Trump, intitulată ‘America First’, menită să reducă deficitul comercial al SUA şi să protejeze producătorii locali de concurenţa externă.

Tarifele pentru importurile de panouri solare sunt mai scăzute decât sperau producătorii americani, dar taxele pentru maşinile de spălat şi componente sunt mai ridicate decât se estima cu până la 50% în unele cazuri.

Astfel, autorităţile SUA impun o taxă de 20% pentru primele 1,2 milioane de maşini de spălat importate în primul an şi de 50% la maşinile peste acest număr. Taxele scad la 16% şi, respectiv, 40%, în al treilea an.

De asemenea, o taxă de 30% va fi impusă în cazul panourilor solare importate în primul an, taxa urmând să scadă la 15% până în al patrulea an. Vor fi permise anual importurile fără taxe suplimentare pentru panouri solare neasamblate de 2,5 gigawaţi.

Activiştii de mediu susţin că în urma introducerii acestor taxe panourile solare vor deveni mai scumpe, iar dezvoltarea energiei regenerabile în SUA va fi afectată semnificativ, inclusiv cei 260.000 de angajaţi din acest sector.

Producătorul american de electrocasnice Whirlpool, care de ani de zile a solicitat protecţie împotriva importurilor mai ieftine din ţări ca Mexic şi Coreea de Sud, a salutat decizia.

‘Acest anunţ pune capăt unui deceniu de litigii şi va avea ca rezultat crearea de noi locuri de muncă în Ohio, Kentucky, Carolina de Sud şi Tennessee’, a afirmat preşedintele Jeff Fettig.

Coreea de Sud şi China vor să depună plângere la OMC împotriva tarifelor de import impuse de SUA

Coreea de Sud a avertizat marţi că va depune o plângere la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva deciziei autorităţilor SUA de a impune tarife de import la maşini de spălat şi panouri solare, în timp ce China a numit iniţiativa SUA ‘o reacţie exagerată’, transmite Reuters.

‘Cele mai recente măsuri de protecţie reprezintă o încălcare a reglementărilor OMC’, a afirmat ministrul Comerţului din Coreea de Sud, Kim Hyun-Chong, după o întâlnire cu oficiali din industrie.

Tarifele reprezintă o lovitură puternică dată producătorilor sud-coreeni Samsung Electronics şi LG Electronics, care, împreună, vând anual între 2,5 şi 3 milioane de maşini de spălat pe piaţa din SUA, obţinând din exporturi câştiguri de aproximativ un miliard de dolari.

‘SUA au optat pentru măsuri care pun argumentele politice înaintea standardelor internaţionale. Guvernul va acţiona responsabil în faţa extinderii măsurilor protecţioniste, pentru a apăra interesele naţionale’, a declarat ministrul Comerţului din Coreea de Sud.

Şi China, cel mai mare producător de panouri solare din lume, a numit iniţiativa SUA ‘o reacţie exagerată’, care va afecta comerţul internaţional cu produse importante.

‘Decizia SUA de a adopta tarife mai ridicate este un abuz al măsurilor comerciale de remediere, iar China îşi exprimă profunda insatisfacţie în legătură cu acest lucru. Măsurile nu afectează doar dezvoltarea industriei în SUA, ci şi comerţul mondial cu produse importante’, a afirmat Wang Hejun, oficial în Ministerul Comerţului de la Beijing.

Acesta a dat asigurări că statul chinez va colabora cu alţi membri ai OMC pentru a-şi apăra interesele legitime, ca răspuns la decizia SUA.

Marţi dimineaţă, acţiunile LG Electronics au scăzut cu 5% la Bursa de la Seul, în timp ce titlurile Samsung Electronics înregistrau un avans de 0,83%.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...