1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 20 º

Extern

SUA: În căutarea unui şef al diplomaţiei, Trump l-a primit pe Petraeus, fostul director al CIA

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a primit luni, timp de circa o oră, la Trump Tower din New York, pe generalul în rezervă David Petraeus, fost director al CIA, unul dintre pretendenţii la postul de secretar de Stat, transmite AFP.

29 noi, 2016 | Agerpres

Procesul de recrutare pentru acest post prestigios al guvernului suscită aparent lupte intestine în rândul echipei de tranziţie a lui Donald Trump, o parte a susţinătorilor viitorului preşedinte opunându-se public nominalizării lui Mitt Romney, un ex-inamic al candidatului republican, relevă sursa citată.

David Petraeus, 64 de ani, s-a aflat la comandă în teatrele de operaţiuni din Irak şi Afganistan, înainte de a conduce CIA în 2011 şi 2012 şi de a demisiona din cauza unei aventuri extraconjugale.

În 2012, FBI a descoperit că, atunci când era încă militar, Petraeus i-a oferit iubitei şi biografei sale Paula Broadwell informaţii ultrasecrete, încălcându-şi flagrant obligaţiile.

Scandalul care a urmat l-a obligat să demisioneze din postul de director al CIA, după 14 luni.

El a fost condamnat în 2015 la doi ani de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 100.000 de dolari pentru că 'a sustras şi păstrat fără permisiune informaţii clasificate' şi 'a minţit FBI şi CIA în legătură cu deţinerea şi folosirea de informaţii clasificate'.

Potrivit Reuters, după întâlnirea de luni, Petraeus a declarat jurnaliştilor că, în cadrul discuţiei, preşedintele ales a făcut un tur al lumii, acesta demonstrând o 'mare înţelegere a diverselor provocări cu care ne confruntăm şi a oportunităţilor', iar Trump s-a declarat pe Twitter 'foarte impresionat'.

Ceilalţi candidaţi oficiali la postul de şef al diplomaţiei americane sunt Mitt Romney, candidat la preşedinţie în 2012, Rudolph Giuliani, fost primar al New York-ului, şi Bob Corker, preşedintele comisiei de politică externă a Senatului, notează AFP.

Romney şi Corker se vor întâlni marţi, la New York, cu Trump, potrivit echipei sale de tranziţie.

Pentru Mitt Romney, ar fi a doua întâlnire cu Trump în zece zile. Cei doi au îngropat securea războiului pe 19 noiembrie, la Bedminster, după ce, de-a lungul alegerilor primare republicane, Romney denunţase cu virulenţă incapacitatea lui Trump de a exercita funcţia prezidenţială.

Unii locotenenţi ai lui Donald Trump nu au digerat aparent aceste remarci, în special consiliera sa Kellyanne Conway, scrie France Presse.

'Oamenii se simt trădaţi la ideea ca Romney, care şi-a pus toată greutatea în balanţă pentru a pune sub semnul întrebării personalitatea, intelectul şi integritatea lui Donald Trump, preşedintele nostru ales, să fie numit în cel mai înalt post al cabinetului, cel de secretar de Stat', a spus ea, la emisiunea politică duminicală a NBC.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO