SUA integrează Israelul în programul de scutire de vize

Statele Unite au decis să includă Israelul în programul lor de scutire de vize, au declarat oficiali americani, o mişcare care a fost mult aşteptată de Israel, dar care este criticată de aleşi democraţi şi de organizaţii pro-palestiniene, potrivit AFP, relatează Agerpres.
AGERPRES - mie, 27 sept. 2023, 17:35
SUA integrează Israelul în programul de scutire de vize

Măsura vine după un acord reciproc de scutire de vize încheiat în iulie între Statele Unite şi Israel şi după o perioadă de probă „reuşită” de câteva luni, au declarat oficialii sub condiţia anonimatului.

Un anunţ oficial este aşteptat în cursul zilei de miercuri.

În conformitate cu acordul din 19 iulie, Israelul a promis că toţi cetăţenii americani care călătoresc cu paşapoarte americane valabile vor fi recunoscuţi ca atare şi vor primi tratament egal, indiferent de rasă, religie sau origine.

În mod similar, israelienii care doresc să călătorească în Statele Unite vor putea face acest lucru fără viză, începând cu „30 noiembrie”, potrivit unuia dintre oficiali.

Măsura vine „după ani de eforturi pentru a se asigura că Israelul aderă la obligaţiile stricte ale programului de scutire de vize, inclusiv, pentru prima dată, intrarea fără viză în Israel pentru toţi cetăţenii americani”, a declarat un oficial, menţionând că de acest lucru beneficiază toţi palestinienii americani care trăiesc în Cisiordania sau Gaza.

„Pentru a fi clar, această decizie de integrare a Israelului nu a fost luată pentru a face Israelului o favoare, ci pentru că este în interesul atât al Israelului, cât şi al Statelor Unite”, a adăugat un alt oficial.

Statele Unite urmau să decidă până la 30 septembrie dacă Israelul ar putea fi admis în programul de scutire de vize.

Anunţul vine la câteva zile după ce preşedintele american Joe Biden şi premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au întâlnit la Adunarea Generală a ONU de la New York, după luni de tensiuni între cei doi lideri cu privire la reforma sistemului judiciar israelian considerată „antidemocratic” de Washington şi continuarea colonizării israeliene în teritoriile palestiniene.

În Statele Unite, cetăţenii din 40 de ţări sunt scutiţi de vizele de intrare pentru sejururi scurte de agrement sau de afaceri.

Israelul negociază aderarea sa la acest program de mai mulţi ani.

Dar tratamentul palestinienilor americani a fost principalul obstacol.

Până acum, palestinienii cu cetăţenie americană nu puteau intra în Israel fără viză atunci când tranzitau Aeroportul Internaţional Ben Gurion de lângă Tel Aviv şi erau forţaţi să treacă prin Iordania vecină.

În timpul perioadei de probă, „aproximativ 100.000 de cetăţeni americani, inclusiv zeci de mii de palestinieni americani”, au putut intra în Israel fără viză şi au călătorit direct în Cisiordania, au spus oficialii.

Înainte de anunţul oficial, Comisia împotriva discriminării împotriva arabilor americani (ADC) a declarat marţi că a depus o plângere împotriva administraţiei americane, argumentând politicile discriminatorii ale Israelului faţă de palestinieni.

Plângerea susţine că, prin includerea Israelului în programul de scutire de vize, SUA „sprijină în mod explicit practicile discriminatorii ale Israelului împotriva palestinienilor, inclusiv a cetăţenilor americani, încălcând propriile legi”, potrivit unei declaraţii.

O duzină de aleşi democraţi i-au scris, de asemenea, recent preşedintelui Biden, cerându-i să amâne această decizie, susţinând că Israelul nu a oferit suficiente garanţii.

În interviuri recente pentru AFP, aproximativ douăzeci de palestinieni americani au denunţat persistenţa inegalităţilor de tratament din partea autorităţilor israeliene.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Ciolacu despre înzestrarea militară a României pe componenta navală
Ce spune Ciolacu despre înzestrarea militară a României pe componenta navală
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Constanţa, întrebat despre înzestrarea militară pe componenta navală, că la nivel european este un plan integrat în ce priveşte corvetele şi......
Inflaţia anuală va coborî la 6% la sfârşitul trimestrului 2 din 2024 –  BNR
Inflaţia anuală va coborî la 6% la sfârşitul trimestrului 2 din 2024 – BNR
Banca Naţională a României anticipează că rata anuală a inflaţiei va coborî la 6% la finalul trimestrului II din ...
Grindeanu anunţă investiţii de 1,5 miliarde de euro în infrastructura Portului Constanţa
Grindeanu anunţă investiţii de 1,5 miliarde de euro în infrastructura Portului Constanţa
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a anunţat, miercuri, investiţii de 1,5 miliarde de euro ...
Ciolacu, despre creşeterile de preţ la raft: Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic
Ciolacu, despre creşeterile de preţ la raft: Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Constanţa, întrebat despre produsele cărora li s-a micşorat cantitatea ...