La Washington începe ultima zi în care poate fi evitată o ‘paralizie’ federală

Sute de mii de funcționari americani merg luni la serviciu fără să știe dacă de mâine - marți - va mai fi nevoie să se întoarcă la muncă, în condițiile în care legislatorii au termen până la miezul nopții să se pună de acord asupra unui buget provizoriu și să împiedice o paralizie parțială a statului federal, relatează AFP.
Economica.net - lun, 30 sept. 2013, 11:44
La Washington începe ultima zi în care poate fi evitată o 'paralizie' federală

La ora 18.00 GMT, Senatul american își reia lucrările în cadrul cărora este de așteptat să respingă un proiect de buget adoptat în cursul nopții de sâmbătă spre duminică de Camera Reprezentanților, ceea ce practic ar readuce negocierile în punctul de plecare, cu doar câteva ore înainte de începutul exercițiului bugetar 2014.

Or, în lipsa alocării de împrumuturi noi, agențiile federale ar putea fi puse în situația de a trimite în concediu fără plată peste 800.000 de angajați considerați ‘neesențiali’ și de a-și reduce la minim efectivele, adică un ‘act de automutilare’, cum a formulat sâmbătă președintele Barack Obama în alocuțiunea sa săptămânală radiodifuzată.

Există, totuși, șanse să se ajungă la un acord luni seara, pe ultima sută de metri, dar mulți susțin că nu mai cred într-o astfel de posibilitate.

‘Știm ce o să se întâmple. /Luni/ Senatul își va relua lucrările, iar poziția Camerei va fi respinsă din nou și ne vom găsi în fața perspectivei de sistare a operațiunilor guvernamentale, luni la miezul nopții, marți dimineața’, a declarat duminică pentru canalul CBS senatorul democrat Richard Durbin.

Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de buget pentru două luni și jumătate, care ar asigura un răgaz până la 15 decembrie pentru negocierea unui buget oficial pentru 2014. Dar, la presiunile aleșilor care reprezintă mișcarea Tea Party, la textul adoptat de Cameră au fost adăugate două amendamente, privind amânarea cu un an a intrării în vigoare a unor aspecte-cheie ale legii de reformă a sistemului de sănătate promulgate de președintele Obama /2015 în loc de 2014/ și respectiv suprimarea unei taxe asupra aparaturii medicale create de această lege.

Senatorii democrați consideră această manevră drept o provocare, refuzând să se atingă de una dintre reformele majore din primul mandat al lui Barack Obama la Casa Albă.

În aprilie 2011, o confruntare similară a fost dezamorsată cu numai o oră înainte de data-limită, printr-un acord de finanțare pe șapte zile.

Sub spectrul primei paralizii federale din 1996, fiecare dintre tabere a încercat, duminică, ‘preventiv’ să câștige lupta pentru cucerirea opiniei publice.

‘Președintele însuși susține că va bloca statul federal dacă nu primește tot ce vrea în ce privește ‘Obamacare’ ‘, a afirmat pentru CBS senatorul republican Rand Paul. ‘După mine, acest lucru arată că președintele este intransigent și refuză orice compromis’, a apreciat senatorul republican.

‘Strategia riscantă a președintelui Camerei Reprezentanților nu vizează evitarea unei blocări a statului federal, ci este doar un subterfugiu pentru a arunca vina pe alții, dar nu o să meargă’, a anticipat senatorul democrat Charles Schumer.

Un lider republican din Cameră, Kevin McCarthy, a lăsat în schimb să se înțeleagă că republicanii pregătesc un nou plan de salvare. ‘Cred că reprezentanții vor înainta un text nou pentru a evita un blocaj și a permite finanțarea statului federal, iar Senatul va mai avea de examinat și alte câteva opțiuni’, a declarat acesta duminică pentru Fox News, fără a dezvălui însă strategia republicană.

Pe fondul incertitudinii privind bugetul Statelor Unite, principalele cotații erau în scădere luni la prânz la bursa din Tokyo.

Citeste si: Obama anunţă că nu va face nici un compromis privind plafonul datoriei

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
Gazprom se aşteaptă la vânzări record în 2021
 Grupul rus Gazprom se aşteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării preţurilor gazelor în Europa, şi ...
Autostrada Sibiu – Pitești: O singură ofertă pentru construirea secțiunii 2 Boița – Cornetu, peste Carpați – UPDATE
Autostrada Sibiu – Pitești: O singură ofertă pentru construirea secțiunii 2 Boița – Cornetu, peste Carpați ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a primit miercuri, 20 octombrie, o singură ofertă ...
Sorin Cîmpeanu: Susţinem adaptarea structurii anului şcolar la situaţia epidemiologică. Toate variantele sunt deschise
Sorin Cîmpeanu: Susţinem adaptarea structurii anului şcolar la situaţia epidemiologică. Toate variantele sunt deschise
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că instituţia pe care o conduce susţine adaptarea structurii anului şcolar ...