SUA le vor cere aliaţilor din NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare – oficial

Secretarul de stat american Rex Tillerson le va cere în această săptămână aliaţilor din NATO să demonstreze o 'cale clară' de creştere a cheltuielilor de apărare, a declarat marţi un oficial din Departamentul de Stat, citat de Reuters.
Economica.net - mie, 29 mart. 2017, 11:55
SUA le vor cere aliaţilor din NATO să cheltuiască mai mult pentru apărare - oficial

Tillerson va avea prima sa întâlnire cu miniştrii de externe ai ţărilor NATO la Bruxelles, la 31 martie.

Potrivit oficialului american, el va cere ca NATO să îşi crească rolul în lupta împotriva terorismului, în timp ce cheltuielile pentru apărare ale aliaţilor ar trebui să atingă ţinta de 2% din PIB până în 2024. ‘Nu mai este sustenabil pentru Statele Unite să menţină o capacitate de descurajare a NATO şi cheltuieli de apărare disproporţionat de mari’, a declarat oficialul într-un briefing cu reporterii, cu condiţia anonimatului.

Preşedintele Donald Trump a provocat nelinişte în rândul aliaţilor europeni cu cererile sale ca ei să-şi crească cheltuielile de apărare şi afirmaţiile despre stabilirea unei alianţe cu Rusia pentru a-i contracara pe militanţii Statului Islamic.

Decizia iniţială a lui Tillerson de a nu lua parte la prima sa întâlnire cu miniştrii de externe din NATO pentru a participa la discuţii în Statele Unite cu preşedintele chinez Xi Jinping a pus de asemenea din nou sub semnul întrebării angajamentul administraţiei Trump faţă de alianţă. Departamentul de Stat al SUA a declarat mai târziu că reuniunea de la Bruxelles a fost reprogramată şi Tillerson ar urma să participe.

Cinci membri ai NATO – Marea Britanie, Estonia, Grecia, Polonia şi Statele Unite – îndeplinesc în prezent obiectivul de cheltuieli de 2%, potrivit cifrelor NATO din 2016. Membrii alianţei au timp până în 2024 pentru a atinge această ţintă.

Miniştrii de externe eston, leton şi lituanian s-au întâlnit cu Tillerson la Departamentul de Stat marţi. Statele baltice s-au simţit deosebit de vulnerabile în urma anexării de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea în 2014, comentează Reuters.

Întrebaţi dacă au încredere în sprijinul SUA pentru NATO, ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius a răspuns: ‘Fără nicio îndoială’, în timp ce şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics, şi ministrul de externe eston Sven Mikser au dat din cap în semn de aprobare.

Înaltul responsabil al Departamentului de Stat a mai declarat că oficialii administraţiei Trump ‘le cer aliaţilor să facă mai mult, mai repede, nu există absolut nicio scuză pentru asta’. Statele Unite vor de asemenea ca aliaţii să prezinte o ‘cale clară’ despre modul în care ar îndeplini obiectivele, cum ar fi termenul şi angajamentele bugetare, a mai spus el.

Dar acest oficial american a refuzat să precizeze concret ce ar face Statele Unite dacă aliaţii nu îndeplinesc obiectivele.

Secretarul american al apărării Jim Mattis a declarat luna trecută că Statele Unite şi-ar putea ‘modera’ sprijinul pentru alianţă, dar nu a dat detalii.

Te-ar mai putea interesa și
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Aeroport Oradea: Selina Grup anunță finalizarea lucrărilor de extindere a pistei VIDEO
Selina Grup a anunțat că a finalizat lucrările de extindere a pistei Aeroportului Oradea, proiect finanțat prin POIM 2014 - 2020. Constructorul bihorean a prezentat și imagini video cu pistă......
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Autostrada Bucureștiului A0: Au fost montate primele grinzi peste calea ferată pe lotul Aktor VIDEO
Azi-noapte pe șantierul A0 Sud Lot 3 au fost montate primele două grinzi duble metalice pe deschiderea centrală a pasajului ...
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând ...
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...