Surpriza americanilor pentru România: aproximativ 12% din mâncarea importată din SUA înseamnă deşeuri alimentare

România a ajuns să importe anul trecut deșeuri alimentare din Statele Unite ale Americii în valoare de 9,7 milioane de dolari, de peste opt ori mai mult decât anul anterior. De altfel, această categorie a ajuns a cincea în clasamentul produselor agroalimentare aduse din SUA și a generat 12% din valoarea totală a acestor importuri.
Economica.net - Dum, 19 aug. 2018, 18:49
Surpriza americanilor pentru România: aproximativ 12% din mâncarea importată din SUA înseamnă deşeuri alimentare

România a redevenit o destinație serioasă pentru deșeurile alimentare generate de piața americană, după ce, în perioada 2012-2013, acestea erau din punct de vedere valoric cele mai importante produse importate din industria agroalimentară, arată un raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA care citează date Eurostat.

Mai exact, în 2017, România a importat deșeuri alimentare (food waste) în valoare totală de 9,7 milioane de dolari (aproximativ 8,5 milioane de euro), cu 762% (de 8,6 ori) peste nivelul din 2016 și de 13,4 ori mai mult decât în 2015. Mai mult, categoria deșeurilor alimentare a ajuns a cincea în clasamentului celor mai importate produse dn SUA după tutun (importuri de 20,3 milioane de dolari în 2017), alimente diverse (16,9 milioane de dolari), cereale și semințe (16,5 milioane de dolari) și băuturi (13 milioane dolari).

Situația tinde astfel spre perioada anilor 2012-2013, când România importa deșeuri alimentare în valoare de 29,2 milioane de dolari și respectiv 23,1 milioane de dolari.

Potrivit informaţiilor transmise Economica.net de către Ambasada SUA în România, deşeurile alimentare importate din SUA sunt reziduuri ale industriei alimentare şi alimente preparate pentru animale: turte şi alte reziduuri solide, măcinate sau aglomerate sub formă de pelete, rezultate din extracţia uleiului de soia, alimente pentru câini sau pisici, pentru vânzarea cu amănuntul, preparate pentru hrana animalelor, cu excepţia celor folosite pentru câini şi pisici. 

Per total, în 2017, SUA a exportat către țara noastră produse agroalimentare în valoare de peste 82,4 milioane de dolari, cu 28,6% mai mult decât în anul anterior. „Valoarea totală a importurilor realizate de România în 2017 a atins valoarea de 8,3 miliarde de dolari, SUA având o cotă de numai 1%. Cu toate acestea, chiar dacă încă este foarte mică, cota de piață a produselor americane pe piața agroalimentară din România a crescut cu 28% față de 2016, ceea ce reprezintă o creștere importantă”, se arată în raportul USDA.

La nivel european, conform datelor Eurostat, importurile de reziduuri și deșeuri generate de industria alimentară din SUA au totalizat în 2017 588 de milioane de euro, cu 3,3% mai mult decât în 2016. Astfel, 5,3% din toate importurile de produse agroalimentare ale UE din SUA au fost deșeuri alimentare.

Deșeurile alimentare nu sunt singurele reziduuri importate de România, această situație fiind întâlnită și la PET-uri. Pentru că sistemul de reciclare este deficitar, fabricile care reciclează sunt nevoie să aducă de peste granițe pentru a-și atinge capacitatea de producție.

România este pe locul nouă în topul risipei de alimente în Europa, cu 6.000 de tone de mâncare aruncate zilnic.

Te-ar mai putea interesa și
Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a scăzut surprinzător în luna aprilie
Încrederea oamenilor de afaceri germani în economie a scăzut surprinzător în luna aprilie
Încrederea investitorilor germani a scăzut neaşteptat în aprilie, arată rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economică (ZEW) publicat marţi, reflectând temerile că......
Israelul își redeschide complet școlile
Israelul își redeschide complet școlile
Cancelaria prim-ministrului Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că guvernul a decis redeschiderea pe scară largă a şcolilor, ...
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Germania impune noi restricții pentru limitarea extinderii pandemiei
Guvernul federal german a aprobat marţi o înăsprire a legislaţiei naţionale în vederea limitării răspândirii COVID-19, ...
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
BEI ia în calcul să folosească tehnologia blockchain pentru vânzarea de obligaţiuni
Banca Europeană de Investiţii, braţul financiar al Uniunii Europene, intenţionează să utilizeze puterea tehnologiei ...