Sancțiunile vizează în mod specific trei cetățeni iranieni și o entitate iraniană având cu legături cu Organizația iraniană pentru inovare și cercetare defensivă, cunoscută și sub acronimul persan SPND.
„Iranul continuă să își extindă semnificativ programul nuclear și să desfășoare activități de cercetare și dezvoltare cu dublă utilizare (civilă și militară) aplicabile armelor nucleare și sistemelor de lansare a armelor nucleare”, a declarat secretarul de stat american, Marco Rubio, într-un comunicat.
Secretarul de stat a mai menționat că Iranul este singura țară din lume fără arme nucleare care produce uraniu îmbogățit la 60%.
Iranul îmbogățește în prezent uraniul la 60%, cu mult peste limita de 3,67% stabilită de acordul nuclear din 2015, în timp ce un nivel de îmbogățire de 90% este necesar pentru uz militar.
Aceste sancțiuni vin în contextul în care Statele Unite și Iranul au încheiat duminică a patra rundă de negocieri nucleare la Muscat, în Oman, fără a anunța un progres, dar exprimând un optimism prudent.
Lansate pe 12 aprilie, discuțiile vizează încheierea unui nou acord menit să împiedice Iranul să se doteze cu arme nucleare, o ambiție pe care Teheranul a negat-o întotdeauna.
Sancțiunile americane, care se traduc prin înghețarea activelor eventual deținute în Statele Unite și interzic orice tranzacție financiară, lovesc trei înalți oficiali și oameni de știință din acest program, precum și compania Fuya Pars Prospective Technologists, cunoscută și sub numele de Ideal Vacuum.
„Afiliată SPND, aceasta a încercat să procure de la furnizori străini, precum și să fabrice local, echipamente susceptibile de a fi utilizate în cercetarea și dezvoltarea armelor nucleare”, potrivit comunicatului.