SUA: Noul preşedinte al Fed, Janet Yellen, va fi nominalizat luni

Senatul SUA va demara luni sesiunea pe 2014 prin aprobarea numirii lui Janet Yellen în funcţia de preşedinte al Băncii centrale a SUA (Federal Reserve-Fed), transmite Reuters.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 08:23
SUA: Noul preşedinte al Fed, Janet Yellen, va fi nominalizat luni

Votul din Senat este programat pentru ora 5.30 p.m. (22.30 GMT). Dacă va fi confirmată, Janet Yellen, 67 de ani, va deveni prima femeie din fruntea Fed, în istoria de 100 de ani a Băncii centrale a SUA.

O dovadă a faptului că Yellen beneficiază de suficient sprijin pentru a fi numită în fruntea Fed este faptul că în data de 20 decembrie 2013 Senatul SUA, controlat de democraţi, a aprobat cu 59 de voturi pentru şi 34 contra să continue cu nominalizarea lui Janet Yellen.

Presupunând că Senatul va aproba nominalizarea sa, principala sarcină a lui v va fi să supravegheze încetarea treptată a măsurilor de stimulare adoptate de Fed după criza din 2008. În ultimii patru ani, Fed a menţinut dobânda de referinţă la un nivel apropiat de zero şi a derulat mai multe programe de achiziţii de obligaţiuni pentru a scoate economia americană din recesiune.

În cursul unei audieri care a avut loc în luna noiembrie în comisia bancară din Senat, Yellen a lăudat acţiunile agresive adoptate de Fed penrtu a stimula economia americană. ‘Cred că este imperativ să facem tot ceea ce putem pentru a promova o relansare foarte puternică’, a spus Janet Yellen. Cu toate acestea unii republicani s-au declarat îngrijoraţi de faptul că economia americană a devenit dependentă de stimulentele Fed.

Janet Yellen, care este vicepreşedinte al Băncii centrale a SUA din 2010, ar urma să-i succeadă în funcţie lui Ben Bernanke, al cărui mandat expiră la 31 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Expunerile societăţilor de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat – raport ASF
Expunerile societăţilor de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat – raport ASF
Expunerile societăţilor de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat, în timp ce restul categoriilor de riscuri se menţin la un nivel mediu, se arată în cel mai recent Raport de......
INSP: Până pe 9 mai au fost identificate 10 cazuri de infectare cu „tulpina indiană” considerată o variantă „de interes”, nu „de îngrijorare”. Toţi sunt cetăţeni indieni
INSP: Până pe 9 mai au fost identificate 10 cazuri de infectare cu „tulpina indiană” considerată o variantă ...
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) transmite că în România au fost identificate, până la data de 9 mai, ...
BNR: Criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual, dar rămâne principala sursă de risc – raport inflaţie
BNR: Criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual, dar rămâne principala sursă de risc – ...
Criza de sănătate publică este anticipată a se detensiona gradual, dar aceasta rămâne principala sursă de riscuri ...
Drulă: Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei va fi gata la 1 octombrie
Drulă: Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei va fi gata la 1 octombrie
Pasajul Mogoșoaia de pe Centura București va fi gata la 1 octombrie, conform promisiunilor constructorului austriac, a ...