SUA: Oprirea parţială a activităţilor, după eşecul negocierilor bugetare

Guvernul Statelor Unite a început procesul de blocare a activităţilor a până la 800.000 de angajaţi federali, cu închiderea parcurilor naţionale şi a muzeelor şi oprirea unor servicii, după ce Congresul nu a reuşit să ajungă la un acord privind bugetul anului fiscal 2014, relatează Bloomberg.
Economica.net - mar, 01 oct. 2013, 14:41
SUA: Oprirea parţială a activităţilor, după eşecul negocierilor bugetare

Liderii Congresului nu au programat noi negocieri legate de buget, provocând temeri în rândul unor membri ai legislativului că disputele s-ar putea amplifica şi în cazul plafonului de îndatorare, care trebuie majorat până pe 17 octombrie pentru a evita intrarea în default a ţării.

Mulţi angajaţi federali au mers marţi la locul de muncă numai pentru a asigura fişierele, a pune afişe că activităţile sunt oprite şi pentru a înregistra mesaje telefonice. Ei se vor afla în concediul fără plată până când Congresul va aproba bugetul pentru anul fiscal 2014, care a început la 1 octombrie.

Activităţile esenţiale ale guvernului, precum cele în domeniul securităţii, vor continua, ca şi înregistrarea într-un program de asigurare în domeniul sănătăţii, mandatat conform noii legi susţinute de preşedintele Barack Obama, Affordable Care Act, respinsă de republicani.

Acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de marţi în creştere, inversând declinul din ziua precedentă, investitorii analizând consecinţele primei blocări parţiale a activităţilor guvernului federal american din ultimii 17 ani. Un indice al dolarului calculat de Bloomberg este în scădere cu 0,2%, iar cotaţia petrolului este fluctuantă.

Oprirea parţială a activităţilor guvernamentale este extrem de nepopulară în rândul americanilor. Aceştia se opun în proporţie de 72% şi numai 22% sunt de acord ca Congresul să blocheze funcţionarea guvernului pentru a opri intrarea în vigoare a noilor reglementări în domeniul sănătăţii, program cunoscut sub numele de Obamacare, potrivit unui sondaj de opinie.

Sondajul, efectuat în perioada 23-29 septembrie, arată că 74% din populaţie dezaprobă strategia republicanilor şi doar 17% o susţin. În cazul democraţilor proporţia este de 60% la 32%. Obama are un scor negativ de 45% şi o susţinere de 49%. În luna august, acest raport era de 46% la 48%. Marja de eroare este de +/-2,5%.

„Americanii nu sunt îndrăgostiţi de Obamacare, dar resping cu hotărâre ideea republicanilor că programul este atât de prost încât merită să blochezi guvernul pentru a opri reforma”, a declarat Peter Brown, director adjunct la institutul de sondare a opiniei publice din Hamden, Connecticut.

Oprirea parţială a activităţilor guvernului federal va costa minim 300 de milioane de dolari pe zi, într-o primă etapă, dar costurile ar putea creşte pe parcurs, potrivit firmei de consultanţă IHS.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...