SUA: Pentagonul va testa interceptarea unei rachete intercontinentale

Pentagonul va testa săptămâna viitoare interceptarea unei rachete balistice intercontinentale, tipul de rachetă cu care Coreea de Nord caută să se doteze, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 27 mai 2017, 05:35
SUA: Pentagonul va testa interceptarea unei rachete intercontinentale

Testul este programat pentru marţi, a informat vineri Missile Defense Agency, din subordinea Pentagonului.

Testul va implica lansarea unei rachete de tip intercontinental din Insulele Marshall, în Oceanul Pacific. Această rachetă ţintă va trebui să fie oprită de o rachetă interceptoare trasă de la baza Vandenberg din California a US Air Force.

Testul trebuie să permită măsurarea eficienţei sistemului de apărare antirachetă împotriva rachetelor intercontinentale.

Ultimul test, din 2014, a fost reuşit, dar precedentele trei au eşuat.

Potrivit Pentagonului, interceptarea unei rachete intercontinentale este un proces extrem de complex care se traduce prin a opri o mine cu o altă minge.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori repartizaţi în lumea întreagă şi pe sateliţi pentru a detecta tirurile de rachetă inamice. Apoi o rachetă interceptoare distruge racheta ţintă în spaţiu, prin forţa energiei sale cinetice.

Coreea de Nord şi-a înmulţit în ultima vreme testele balistice pentru a ajunge să se doteze cu o rachetă nucleară intercontinentală capabilă să lovească Statele Unite.

Experţii sunt de părere că ar putea realiza acest lucru în câţiva ani.

Rachetele interceptoare ale rachetelor intercontinentale, aflate la baze din Alaska şi California, sunt o marfă rară şi costisitoare pentru Pentagon.

Numărul era 36 la sfârşitul lui 2016 şi urmează să crească la 44 până în decembrie 2017, potrivit datelor centrului de studii CSIS de la Washington.

Aceste interceptoare oferă o apărare limitată împotriva rachetelor cu rază lungă de acţiune ale Coreii de Nord şi posibil ale Iranului. Sunt însă reduse numeric pentru a contracara rachetele ce ar fi lansate în cazul unui război nuclear cu mari puteri ca Rusia şi China.

La instalarea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a promis să investească în rachetele antibalistice pentru a contracara ameninţările nord-coreene şi iraniene.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
Ce acoperă ajutorul de înmormântare în România?
În țara noastră sunt acordate o serie de ajutoare sociale pentru a putea veni în sprijinul persoanelor aflate în dificultate ...
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza migranților – surse
Uniunea Europeană a adăugat pe lista de sancțiuni impuse Belarusului 28 de persoane și entități implicate în criza ...
Reprezentanţii celor 27 de state ale Uniunii Europene şi-au dat acordul miercuri pentru extinderea listei de sancţiuni ...
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Doar 24.837 de persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 24.837 de doze de vaccin Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au fost administrate în ultimele ...