SUA pregăteşte noi sancţiuni împotriva Teheranului legate de rachetele balistice – presă

Statele Unite pregătesc noi sancţiuni împotriva unor firme şi indivizi din Iran, Hong Kong şi Emiratele Arabe Unite (EAU) având legături cu programul iranian de rachete balistice, a anunţat miercuri Wall Street Journal, citat de AFP.
Economica.net - joi, 31 dec. 2015, 07:50
SUA pregăteşte noi sancţiuni împotriva Teheranului legate de rachetele balistice - presă

Ar fi primele sancţiuni adoptate de Washington după încheierea acordului privind programul nuclear iranian, la 14 iulie, la Viena, între marile puteri şi Teheran, care a determinat ridicarea altor sancţiuni.

Departamentul Trezoreriei SUA pregăteşte sancţiuni contra a două reţele având legături cu Iranul care au ajutat la dezvoltarea programului de rachete balistice.

Aceste sancţiuni vor interzice orice fel de afaceri cu firmele şi indivizii din aceste reţele, ale căror bunuri în Statele Unite vor fi blocate de băncile americane.

La jumătatea lunii decembrie, experţi ai ONU au ajuns la concluzia că un test cu rachete balistice efectuat de Iran în octombrie încalcă Rezoluţia 1929 a Consiliului de Securitate datând din 2010. Acest document interzice Teheranului să desfăşoare activităţi legate de rachetele balistice putând purta arme nucleare.

În schimb, Teheranul susţine că rachetele sale balistice sunt strict defensive, nu sunt concepute pentru a transporta arme nucleare şi, prin urmare, nu sunt vizate de nicio rezoluţie a ONU.

Ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, a declarat că Iranul nu va accepta ‘nicio limitare’ în programul său balistic.

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, ar putea considera aceste sancţiuni ca o încălcare a acordului asupra programului nuclear, au făcut cunoscut demnitari iranieni.

Oficiali americani au explicat pentru Wall Street Journal (WSJ) că Trezoreria are dreptul de a sancţiona entităţile iraniene în privinţa rachetelor ori a susţinerii încălcării drepturilor omului sau activităţilor teroriste.

Iranul a efectuat două teste cu rachete balistice după acordul încheiat în iulie, au precizat aceşti oficiali pentru jurnalul american.

Sancţiunile vizează firma cu sediul în EAU Mabrooka Trading şi pe fondatorul acesteia, Hossein Pournaghshband, care ar fi furnizat fibră de carbon pentru programul balistic. Omul de afaceri ar fi utilizat o filială din Hong Kong pentru furnizarea şi finanţarea acestui material rezistent la căldură.

Trezoreria pregăteşte, de asemenea, sancţiuni contra a cinci responsabili iranieni care au lucrat în cadrul acestui program.

Te-ar mai putea interesa și
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Compania rusă Avtovaz începe producţia de maşini în Azerbaidjan
Cea mai mare companie auto rusească, Avtovaz, a început asamblarea maşinilor Lada în Azerbaidjan, intenţionând să producă până la 1.500 de vehicule în acest an, a anunţat vineri......
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează – Ministrul Mediului
Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea ...
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane de lei în doi ani și jumătate
Magazinul din Gheancea al retailerului MAMBricolaj, ultimul deschis de antreprenorul Cristian Găvan, a vândut de 7,5 milioane ...
MAMBricolaj Ghencea, cel mai nou magazin al rețelei care comercializează materiale și accesorii pentru mobilă, brand ...
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Salariile angajaţilor Municipalităţii, majorate. Cresc în primul rând veniturile persoanelor fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de ...