SUA pregăteşte noi sancţiuni împotriva Teheranului legate de rachetele balistice – presă

Statele Unite pregătesc noi sancţiuni împotriva unor firme şi indivizi din Iran, Hong Kong şi Emiratele Arabe Unite (EAU) având legături cu programul iranian de rachete balistice, a anunţat miercuri Wall Street Journal, citat de AFP.
Economica.net - joi, 31 dec. 2015, 07:50
SUA pregăteşte noi sancţiuni împotriva Teheranului legate de rachetele balistice - presă

Ar fi primele sancţiuni adoptate de Washington după încheierea acordului privind programul nuclear iranian, la 14 iulie, la Viena, între marile puteri şi Teheran, care a determinat ridicarea altor sancţiuni.

Departamentul Trezoreriei SUA pregăteşte sancţiuni contra a două reţele având legături cu Iranul care au ajutat la dezvoltarea programului de rachete balistice.

Aceste sancţiuni vor interzice orice fel de afaceri cu firmele şi indivizii din aceste reţele, ale căror bunuri în Statele Unite vor fi blocate de băncile americane.

La jumătatea lunii decembrie, experţi ai ONU au ajuns la concluzia că un test cu rachete balistice efectuat de Iran în octombrie încalcă Rezoluţia 1929 a Consiliului de Securitate datând din 2010. Acest document interzice Teheranului să desfăşoare activităţi legate de rachetele balistice putând purta arme nucleare.

În schimb, Teheranul susţine că rachetele sale balistice sunt strict defensive, nu sunt concepute pentru a transporta arme nucleare şi, prin urmare, nu sunt vizate de nicio rezoluţie a ONU.

Ministrul iranian al apărării, Hossein Dehghan, a declarat că Iranul nu va accepta ‘nicio limitare’ în programul său balistic.

Ghidul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, ar putea considera aceste sancţiuni ca o încălcare a acordului asupra programului nuclear, au făcut cunoscut demnitari iranieni.

Oficiali americani au explicat pentru Wall Street Journal (WSJ) că Trezoreria are dreptul de a sancţiona entităţile iraniene în privinţa rachetelor ori a susţinerii încălcării drepturilor omului sau activităţilor teroriste.

Iranul a efectuat două teste cu rachete balistice după acordul încheiat în iulie, au precizat aceşti oficiali pentru jurnalul american.

Sancţiunile vizează firma cu sediul în EAU Mabrooka Trading şi pe fondatorul acesteia, Hossein Pournaghshband, care ar fi furnizat fibră de carbon pentru programul balistic. Omul de afaceri ar fi utilizat o filială din Hong Kong pentru furnizarea şi finanţarea acestui material rezistent la căldură.

Trezoreria pregăteşte, de asemenea, sancţiuni contra a cinci responsabili iranieni care au lucrat în cadrul acestui program.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce nu a fost depusă nicio contestație, a anunțat marți Cătălin Urtoi,......
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...