SUA: Prima scădere a numărului de angajaţi din ultimii şapte ani

Economia SUA a pierdut 33.000 de angajaţi în septembrie, fiind prima scădere din ultimii şapte ani, deoarece uraganele Harvey şi Irma au lăsat temporar oamenii fără slujbe şi au întârziat angajările. 
Economica.net - vin, 06 oct. 2017, 17:20
SUA: Prima scădere a numărului de angajaţi din ultimii şapte ani

Acesta este cel mai recent indiciu că cele două uragane au redus activitatea economică în trimestrul trei din 2017, transmit Bloomberg şi Reuters.

Conform datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, scăderea numărului de angajaţi în prima economie a lumii vine pe fondul unui declin semnificativ de persoane angajate în sectorul hotelier şi în industria divertismentului. Este primul recul din septembrie 2010.

Totuşi, rata şomajului a scăzut la 4,2% în septembrie, de la 4,4% în august. Este cel mai redus nivel din februarie 2001. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

Uraganele Harvey şi Irma, care au afectat semnificativ statele Texas şi Florida la sfârşitul lui august şi începutul lui septembrie, ”au redus estimările privind numărul total de locuri de muncă create în septembrie”, a informat Departamentul Muncii. Analiştii se aşteptau să fie create 90.000 de noi locuri de muncă luna trecută.

De asemenea, Departamentul american al Muncii a revizuit în sus şi cifrele pentru august, când au fost create 169.000 de locuri de muncă, faţă de 156.000 anunţate iniţial.

În sectorul hotelier şi în industria divertismentului au dispărut 111.000 locuri de muncă în septembrie, cel mai semnificativ declin de când au început publicarea datelor, în 1939. De asemenea, s-au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi în sectorul de retail şi în industrie. În industrie au fost create luna trecută 8.000 de slujbe, în timp ce în construcţii şi retail au dispărut 1.000 şi, respectiv, 2.900 de locuri de muncă.

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,9%, de la 2,7% în august. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2016.

Economia americană a înregistrat o creştere de 3,1% în perioada aprilie-iunie din 2017, fiind cel mai semnificativ avans începând din 2015. În trimestrul trei, analiştii se aşteaptă la o încetinire a economiei până la 1,8%, după ce în august şi septembrie uraganele Harvey şi Irma au afectat semnificativ statele Texas şi Florida.

Te-ar mai putea interesa și
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de către statele membre UE
Paşaportul COVID-19 românesc – Certificatele digitale verzi de test transmise de STS, verificate şi validate de ...
Certificatele digitale verzi care vor facilita libera circulaţie în Uniunea Europeană (UE) pe timpul pandemiei de COVID-19 vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de......
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, buget uriaș pentru achiziții în regenerabil în acest an și următorii
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării și, totodată, una dintre cele mai profitabile ...
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate va ajunge la aproximativ 270 de miliarde de dolari, până în 2026 – estimări
Piaţa globală de publicitate pe dispozitive mobile va ajunge la o valoare de aproape 270 de miliarde de dolari până în ...
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Patronii din HoReCa cer Guvernului zero taxe pentru salariul minim din sector
Sectorul HoReCa solicită Guvernului eliminarea taxelor pentru salariul minim brut în următorii 3-5 ani, ca măsură compensatorie ...