SUA: Prima scădere a numărului de angajaţi din ultimii şapte ani

Economia SUA a pierdut 33.000 de angajaţi în septembrie, fiind prima scădere din ultimii şapte ani, deoarece uraganele Harvey şi Irma au lăsat temporar oamenii fără slujbe şi au întârziat angajările. 
Economica.net - vin, 06 oct. 2017, 17:20
SUA: Prima scădere a numărului de angajaţi din ultimii şapte ani

Acesta este cel mai recent indiciu că cele două uragane au redus activitatea economică în trimestrul trei din 2017, transmit Bloomberg şi Reuters.

Conform datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, scăderea numărului de angajaţi în prima economie a lumii vine pe fondul unui declin semnificativ de persoane angajate în sectorul hotelier şi în industria divertismentului. Este primul recul din septembrie 2010.

Totuşi, rata şomajului a scăzut la 4,2% în septembrie, de la 4,4% în august. Este cel mai redus nivel din februarie 2001. Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele.

Uraganele Harvey şi Irma, care au afectat semnificativ statele Texas şi Florida la sfârşitul lui august şi începutul lui septembrie, ”au redus estimările privind numărul total de locuri de muncă create în septembrie”, a informat Departamentul Muncii. Analiştii se aşteptau să fie create 90.000 de noi locuri de muncă luna trecută.

De asemenea, Departamentul american al Muncii a revizuit în sus şi cifrele pentru august, când au fost create 169.000 de locuri de muncă, faţă de 156.000 anunţate iniţial.

În sectorul hotelier şi în industria divertismentului au dispărut 111.000 locuri de muncă în septembrie, cel mai semnificativ declin de când au început publicarea datelor, în 1939. De asemenea, s-au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi în sectorul de retail şi în industrie. În industrie au fost create luna trecută 8.000 de slujbe, în timp ce în construcţii şi retail au dispărut 1.000 şi, respectiv, 2.900 de locuri de muncă.

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,9%, de la 2,7% în august. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2016.

Economia americană a înregistrat o creştere de 3,1% în perioada aprilie-iunie din 2017, fiind cel mai semnificativ avans începând din 2015. În trimestrul trei, analiştii se aşteaptă la o încetinire a economiei până la 1,8%, după ce în august şi septembrie uraganele Harvey şi Irma au afectat semnificativ statele Texas şi Florida.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...