1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 4 º

Extern

SUA propun prelungirea Tratatului START, dar Rusia pune condiţii privind sistemul antirachetă - surse

Administraţia Barack Obama intenţionează să propună Rusiei prelungirea Tratatului START, dar Rusia condiţionează prelungirea măsurilor de reducere a armamentului strategic de atenuarea preocupărilor privind sistemele antibalistice NATO instalate în Europa, inclusiv în România.

11 iul, 2016 | Mediafax

Conform unor surse citate de cotidianul The Washington Post, preşedintele Barack Obama intenţionează să adopte o serie de măsuri executive, în ultimele şase luni de mandat, în domeniul politicilor privind armamentul strategic.

Printre opţiunile avute în vedere se numără:

- introducerea principiului politic care prevede că Washingtonul "nu va folosi primul arme nucleare" într-un conflict;
- solicitarea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate ONU care să interzică testele cu armament nuclear;
- o propunere adresată Rusiei de extindere cu cinci ani a noului Acord START; Tratatul este valabil până în 2021, dar Administraţia Barack Obama vrea să se asigure că acest acord nu va fi abandonat de viitorul preşedinte american.

Liderii opoziţiei republicane au avertizat deja Administraţia Barack Obama să nu adopte ordine executive care ar putea slăbi capacităţile Statelor Unite de disuasiune nucleară.

Noul Tratat privind Reducerea Armamentului Strategic (START) a fost semnat de Statele Unite şi Rusia în aprilie 2010, la Praga, intrând în vigoare pe 5 februarie 2011, cu valabilitate de zece ani.

Deşi Rusia nu a fost înştiinţată oficial în legătură cu intenţiile Administraţiei Barack Obama, oficiali de la Moscova au semnalat că prelungirea Tratatului de reducere a armamentului strategic va fi condiţionată de măsuri pentru atenuarea preocupărilor privind sistemele antibalistice instalate de NATO în mai multe ţări europene, inclusiv în apropierea frontierelor ruse, în România şi Polonia.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO